Juncker dnes podporil návrh na vytvorenie európskeho fondu pre obranu

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 19:14 • 2 min
Juncker dnes podporil návrh na vytvorenie európskeho fondu pre obranu

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes počas vystúpenia v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu vyhlásil, že Európska únia by nemala zveriť svoju bezpečnosť "tretej strane", a podporil návrh na vytvorenie spoločného európskeho fondu pre obranu.

slovakia

left justify in out

Predseda exekutívy EÚ europoslancom pripomenul, že nadchádzajúci summit EÚ (22.-23.6.) sa bude okrem brexitu a migrácie zaoberať aj bezpečnostnou a obrannou politikou. Spresnil, že stretnutie s národnými lídrami EÚ využije na dosiahnutie ich podpory pre iniciatívu eurokomisie zameranú na spoločný európsky fond pre obranu.

 

Podľa jeho slov EÚ potrebuje spoločnú a posilnenú európsku obranu a v tejto súvislosti uviedol, že Spojené štáty minú na obranu dvakrát viac ako všetky krajiny EÚ, pričom štáty ako Rusko a Čína tiež zvyšujú svoje rozpočty na obranu.

 

"Nemôžeme stavať na tom, že niekto zvonku sa postará o našu bezpečnosť," vysvetlil Juncker. Exekutíva EÚ minulý týždeň navrhla vytvorenie európskeho fondu na obranu s ročným rozpočtom okolo 5,5 miliardy eur.

 

Za pomoci tohto fondu chce EÚ prioritne financovať výskum a vývoj v oblasti obranného priemyslu, aby sa toto odvetvie stalo konkurencieschopnejšie v globálnom meradle.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona