Juncker chce urýchliť integráciu a rozširovanie menovej únie

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 12:09 • 2 min
Juncker chce urýchliť integráciu a rozširovanie menovej únie

BRUSEL - Európska komisia chce urýchliť nielen proces odchodu Británie z EÚ, ale aj rozširovanie menovej únie. Prezident EK Jean-Claude Juncker chce ukončiť doterajšiu "EÚ s mnohými menami" a menová únia by sa podľa neho mala výraznejšie integrovať, uviedli zdroje z jeho okolia pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

slovakia

left justify in out

Juncker navrhuje, aby viceprezident EK Valdis Dombrovksi zodpovedný za euro natrvalo prevzal aj funkciu britského eurokomisára pre finančné trhy Jonathana Hilla. Dombrovski by mal zabezpečovať nielen koordinačné úlohy, ktoré mu vyplývajú z funkcie viceprezidenta, ale mal by sám zodpovedať aj za oblasť finančných trhov, vrátane prístupu k úradníkom tejto oblasti. Podľa Junckera by sa regulácia finančných trhov mala výraznejšie zamerať na rozširovanie menovej únie.

 

EK počíta s tým, že britská vláda napriek výsledkom referenda pošle do Bruselu Hillovho nástupcu, ktorý bude vo funkcii až do definitívneho odchodu Británie z EÚ. Juncker však Hillovmu nástupcovi pridelí úplne bezvýznamné portfólio, píše FAZ.

 

Denník ďalej upozorňuje, že predmetom rokovaní EÚ a Británie bude aj budúcnosť európskeho bankového dozoru EBA a úradu pre liečivá EMA, ktoré v súčasnosti sídlia v Londýne. Keďže ide o európske inštitúcie, musia Londýn opustiť a presídliť do iných členských štátov. To ale nepôjde zo dňa na deň, dodáva FAZ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies