Juncker chce šetriť peniaze, posty eurokomisárov by nateraz mali ostať neobsadené

NETKY.SK • 3 Jún 2019, 07:09 • 2 min
Juncker chce šetriť peniaze, posty eurokomisárov by nateraz mali ostať neobsadené

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker prišiel s návrhom, podľa ktorého by voľné posty eurokomisárov mali ostať neobsadené až do 1. novembra, kedy nastúpi aj nová exekutíva EÚ.

slovakia

left justify in out

Juncker za týmto riešením vidí ušetrenie finančných prostriedkov.

 

Mandát eurokomisie, na čele ktorej stojí Juncker, trvá do 1. novembra. Každý z 28 členských štátov vrátane Británie si teraz môže zvoliť svojho eurokomisára. "Každý z uvedených členských štátov má právo vymenovať nového komisára na zostávajúce štyri mesiace. To by stálo európskych daňových poplatníkov jeden milión eur v podobe nákladov na ich uvedenie do funkcie, na ich personál a odstupné," vysvetlil Juncker.

 

img

 

Práve z tohto dôvodu jednotlivé štáty vyzval, aby sa k tomuto kroku pristúpilo až po tom, ako sa vymení aj celá európska exekutíva, aby tak opätovne nemuselo dochádzať ku komplikovaným administratívnym úkonom a vyplácaniu odstupného eurokomisárom, ktorí svoju funkciu zastávali len počas štvormesačného prechodného obdobia. Odstupné sa totiž vypláca každému eurokomisárovi bez ohľadu na to, ako dlho vo svojej funkcii pôsobil. "Pokiaľ ide o mňa, snažím sa tomu zabrániť," spresnil predseda EK.

 

img

 

Juncker navrhol, aby právomoci eurokomisárov, ktorí sa stali europoslancami, na štyri mesiace prebrali ostatní ich kolegovia z exekutívy EÚ. "Žiaden občan by nepochopil, že hlavy vlád a štátov trvajú na ich nahradení aj napriek týmto nákladom," skonštatoval.

 

Šéf eurokomisie zároveň opätovne vyslovil svoj názor k počtu eurokomisárov. Juncker sa domnieva, že 28 ľudí na tejto pozícii je príliš veľa, čo je kontraproduktívne. "Nie je dosť práce na to, aby sme počas celého dňa obsadzovali 28 komisárov. Aj preto som reorganizoval komisiu, vymenoval podpredsedov a znížil počet portfólií," vysvetlil. Domnieva sa, že pokiaľ nedôjde k tejto zásadnej zmene, tak aj nový predseda EK bude musieť ostať verný starému spôsobu fungovania, čím by sa EÚ nikam neposunula.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies