Juncker chce naštartovať ekonomiku únie

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 19:17 • 2 min
Juncker chce naštartovať ekonomiku únie

ŠTRASBURG - Novozvolený predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker chce počas päťročného funkčného obdobia prispieť najmä k zotaveniu ekonomiky Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Plánuje tak urobiť aj s pomocou navrhovaného "investičného programu". V rámci neho by malo byť k dispozícii až 300-miliárd eur čerpaných počas nasledujúcich rokov z rozpočtu EÚ, Európskej investičnej banky a súkromného sektora. Cieľom programu bude zamerať sa na energetické, dopravné a infraštrukturálne projekty.

 

"Potrebujeme opätovnú industrializáciu Európy," povedal 59-ročný politik poslancom Európskeho parlamentu ešte predtým, ako hlasovali za jeho zvolenie. Juncker si je podľa vlastných slov vedomý toho, že množstvo obyvateľov EÚ stratilo svoju dôveru v úniu. Podľa neho sa tento trend dá zvrátiť jedine zlepšením ekonomickej situácie a nie "nekonečnou debatou o európskych inštitúciách". 

 

Päťdesiatdeväťročného Junckera za šéfa EK schválili poslanci Európskeho parlamentu na utorkovej schôdzi. Bývalý luxemburský premiér prevezme svoju 5 rokov trvajúcu funkciu po sformovaní EK, čo sa očakáva 1. novembra, no môže to trvať aj dlhšie. Na čele EK vymení doterajšieho predsedu komisie Josého Manuela Barrosa, ktorý tento post zastával 10 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies