Juncker bude rešpektovať výsledky škótskeho referenda

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 13:29 • 2 min
Juncker bude rešpektovať výsledky škótskeho referenda

BRUSEL - Designovaný predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu na stretnutí so skupinou europoslancov povedal, že bude rešpektovať výsledky septembrového referenda v Škótsku o budúcnosti krajiny.

slovakia

left justify in out

Juncker im povedal, že podporuje "demokratické vyjadrenia" a bude rozhodnutie Škótov rešpektovať. Dodal však, že "členom EÚ sa nestane krajina hneď po zaslaní žiadosti". V novembri by mal dlhoročný bývalý luxemburský premiér nahradiť na poste predsedu EK Portugalca Josého Manuela Barrosa, ktorý sa pred tým vyjadril, že vstup Škótska do únie bude zložitý. "Každá nová krajina musí o členstvo požiadať," zdôraznil podľa BBC Barroso.

 

V súvislosti so snahami Škótov a Kataláncov o osamostatnenie sa od Spojeného kráľovstva a Španielska Juncker v máji povedal, že by bolo dobré, aby EÚ nezasahovala do diskusií vo vnútri týchto krajín. "Je to záležitosť práva Spojeného kráľovstva a Španielska. Súhlasím s princípom, že je potrebné rešpektovať národné ústavy. To znamená, že by sme sa nemali do toho zapájať." 

 

Právne okolnosti škótskeho a katalánskeho referenda o nezávislosti sa líšia v tom, že škótske referendum ústava pripúšťa, no katalánske nie a španielska vláda ho nepovolila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies