Juncker: Británia, Francúzsko a Nemecko získali v novej EK významné portfóliá

NETKY.SK • 10 September 2014, 16:14 • 2 min
Juncker: Británia, Francúzsko a Nemecko získali v novej EK významné portfóliá

BRUSEL - Eurokomisári z Francúzska, Británie a Nemecka získali v novej Európskej komisii (EK) tri veľké a významné hospodárske portfóliá.

slovakia

left justify in out

Pierre Moscovici bude mať na starosti hospodárske a menové záležitosti, Jonathan Hill finančné služby a Günther Oettinger oblasť digitálnej ekonomiky.
     

Nastupujúci šéf EK Jean-Claude Juncker vytvoril sedem podpredsedníckych miest (štyri boli obsadené komisármi z východnej Európy), ktoré mu majú pomôcť riadiť hlavné priority Európskej únie.
     

Bývalý fínsky premiér Jyrki Katainen bude mať na starosti rast a zamestnanosť a Lotyš Valdis Dombrovskis, ktorý je zástancom fiškálnych úspor, bude koordinovať politiku spoločnej európskej meny a sociálneho dialógu. Podľa Junckerových slov Dombrovskis bude úzko spolupracovať s Moscovicim, aby pomohli riešiť problémy rozpočtovej disciplíny.
     

Tri zo siedmych podpredsedníckych postov Juncker ponúkol ženám. Okrem novej šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej tam bude aj bulharská eurokomisárka Kristalina Georgievová, ktorá dostala na starosť koordináciu rozpočtu a ľudských zdrojov, a bývalá slovinská premiérka Alenka Bratušeková. Tá bude zodpovedať za energetickú úniu. Juncker za svoju pravú ruku, čiže prvého podpredsedu EK, označil holandského eurokomisára Fransa Timmermansa.
     

Medzi "veľké priority" EK, ako povedal Juncker pred novinármi, patrí zahraničná politika s dôrazom na krízu na Ukrajine, boj proti nadmernej byrokratizácii, podpora rastu, zamestnanosti a investícií a dosiahnutie jednotnej energetickej politiky.
     

Ďalšie významné ekonomické portfóliá získali Španielsko, Švédsko a Dánsko. Miguel Arias Caňete dostal energetiku a klimatické zmeny, švédska eurokomisárka Cecilia Malmströmová bude mať na starosti obchodnú politiku a rokovania so zahraničnými partnermi o dohodách o voľnom obchode a Dánka Margrethe Vestagerová sa bude zaoberať konkurencieschopnosťou Európanov.    

 

Za domáci trh EÚ a priemyselnú politiku bude zodpovedná poľská eurokomisárka Elžbieta Bieňkowská a Belgičanka Marianne Thyssenová sa bude venovať otázkam zamestnanosti a sociálnych vecí.
     

Istým prekvapením je pridelenie imigračnej problematiky gréckemu eurokomisárovi Dimitrisovi Avramopulusovi, lebo Grécko spolu s Talianskom a Španielskom patria medzi najexponovanejšie krajiny z hľadiska migračných tokov v Stredomorí, pričom Atény sú často kritizované, že nával imigrantov a azylantov nezvládajú. 
     

Maďarský eurokomisár Tibor Navracsics, ktorý sa ocitol v centre sporu medzi Bruselom a Budapešťou kvôli spornej reforme súdnictva, získal jedno z menej "významných" kresiel, keď bude šéfovať rezortu vzdelávania, kultúry a občianstva.
     

Česká republika, ktorá očakávala pre Věru Jourovú nejaký ekonomický post v komisii, sa napokon musí uspokojiť s významovo širokým rezortom spravodlivosti, spotrebiteľskej politiky a rodovej rovnosti.

     

Novú EK možno označiť za viac politickú, ako je tá odchádzajúca pod vedením Josého Manuela Barrosa. Je v nej päť bývalých premiérov a 13 exministrov. Šesť z bývalých eurokomisárov, medzi nimi aj Maroš Šefčovič, prechádza do novej exekutívy EÚ. Šefčovič v nej bude služobne najstarší, keďže stihol úradovať niekoľko mesiacov ako náhradník za prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa v prvom Barrosovom kabinete.
     

V novej EK bude deväť žien, čo je tretina z 28-členného Junckerovho kabinetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies