Juncker a Morawiecki mali priateľskú večeru, plánujú ďalej zlepšovať vzťahy

NETKY.SK • 10 Január 2018, 06:44 • 2 min
Juncker a Morawiecki mali priateľskú večeru, plánujú ďalej zlepšovať vzťahy

BRUSEL - Kancelária predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera v utorok neskoro večer po jeho stretnutí s novým poľským premiérom Mateuszom Morawieckým oznámila, že obaja lídri mali v Bruseli "priateľskú" a "konštruktívnu" večeru a budú sa snažiť do konca februára pokročiť v zlepšovaní vzťahov.

slovakia

left justify in out

Poľský premiér v utorok už skôr urobil zmeny vo svojom kabinete a odvolal kontroverzných ministrov, ktorí mali spory s Bruselom. Odvolanie sa týkalo ministrov zahraničných vecí, obrany a životného prostredia. Premiérove kroky naznačujú, že sa snaží o nápravu vzťahov s partnermi v Európskej únii a o odvrátenie prípadných sankcií EÚ, keďže postavenie Poľska v únii sa zhoršuje.

 

Novým ministrom zahraničných vecí sa stal Jacek Czaputowicz, ktorý v úrade nahradil Witolda Waszczykowského. Novým šéfom rezortu obrany je Marek Blaszczak, ktorý vystriedal Antoniho Macierewicza, a novým ministrom životného prostredia Henryk Kowalczyk.

 

Morawiecki počas skladania slávnostného sľubu nových ministrov v prezidentskom paláci vo Varšave povedal: "Nie sme a nechceme byť dogmatickou, doktrinárskou vládou, ani vládou socialistických či neoliberálnych krajností." Premiér dodal, že chce, aby malo Poľsko významnú úlohu v silnej Európe.

 

O výmene šéfov týchto i ďalších rezortov rozhodol premiér Morawiecki tesne pred svojím odchodom do Bruselu, kde sa stretol s predsedom EK Junckerom. Témou ich spoločného rozhovoru bola najmä reforma justície v Poľsku, pre ktorú Európska komisia iniciovala konanie voči tejto krajine. Výsledkom môže byť to, že Poľsko zbavia hlasovacích práv v EÚ.

 

Morawiecki v utorok na tlačovej konferencii v Bruseli po večeri s Junckerom povedal, že sa šéfovi EK snažil vysvetliť cieľ zmien v justičnom systéme Poľska, ako aj to, že sú dlho očakávané a nutné. "Povedal som, že naším zámerom je vytvoriť účinnejší, spravodlivejší a objektívnejší systém, a taký, ktorý bude transparentný a rentabilný," vyhlásil Morawiecki na tlačovej konferencii.

 

Ďalšími témami diskusie oboch lídrov boli energetika a klimatická politika, ako aj približne milión Ukrajincov utekajúcich pred konfliktom s Ruskom do Poľska, kde nachádzajú útočisko.

 

Brusel opakovane vyslovil obavy nielen so zmienenou reformou súdnictva, ale aj s poľským odmietaním prijímať migrantov podľa schváleného plánu EÚ a s výrubom v poľskom Bielovežskom pralese, ktorý je od roku 2011 uznaný za prírodné dedičstvo UNESCO.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona