Južná Kórea zatkla pastora po jeho nepovolenej návšteve KĽDR

NETKY.SK • 20 August 2010, 11:53 • 2 min
Južná Kórea zatkla pastora po jeho nepovolenej návšteve KĽDR

Južná Kórea zatkla pastora po jeho nepovolenej návšteve KĽDR

slovakia

left justify in out

Juhokórejského pastora, ktorý strávil takmer 70 dní v komunistickej Severnej Kórei na nepovolenej návšteve, zatkli dnes po návrate domov. Prekročiť hranice, prísne strážené ozbrojenými zložkami, je pritom zriedkavá rarita. Informoval o tom predstaviteľ juhokórejskej vlády.
      Reverenda Han Sang-rjola, aktivistu za zjednotenie oboch Kóreí, vzali do väzby a odovzdali príslušným úradom po tom, čo prekročil hranicu v dedine Panmundžom. Práve v nej bolo v roku 1953 podpísané prímerie zastavujúce vojnu na Kórejskom polostrove, ktorá prebiehala v čase studenej vojny medzi oboma Kóreami. Býva označovaná aj ako zástupná vojna medzi USA a ich spojencami z OSN na jednej strane a Sovietskym zväzom a Čínou na strane druhej.
      Juhokórejčania potrebujú povolenie vlády na návštevu Severnej Kórey, keďže oba štáty sú prakticky stále vo vojne. Predstavitelia krajiny však uviedli, že Hanova návšteva nebola schválená.
      Pastor údajne pricestoval letecky do komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) z Číny okolo 12. júna.
      Pohraničná dedina Panmundžom, približne 50 kilometrov severne od juhokórejského hlavného mesta Soul, je pokladaná za jeden z posledných pozostatkov studenej vojny. V minulosti sa stanovište v tejto dedine využívalo ako miesto, kde odovzdávali telá amerických vojakov, zabitých počas vojny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies