Jún 2010 a prvá polovica roka boli najteplejšie od začiatku meraní

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 11:32 • 2 min
Jún 2010 a prvá polovica roka boli najteplejšie od začiatku meraní

Jún 2010 a prvá polovica roka boli najteplejšie od začiatku meraní

slovakia

left justify in out

Jún 2010 bol podľa globálnych povrchových teplôt najteplejším šiestym mesiacom roka od začiatku pravidelných meraní v roku 1880. Oznámil to vo štvrtok americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA).
      Priemerná globálna kombinovaná teplota povrchu pôdy a oceánov dosiahla v júni 16,2 stupňa Celzia, čo je o 0,68 stupňa Celzia nad priemerom 20. storočia (15,5 stupňa).
      Globálna teplota zemského povrchu bola v júni o 1,07 stupňa Celzia vyššia ako priemer 20. storočia (13,3 stupňa).
      Júnové horúčavy neboli rozložené rovnomerne. Nadpriemerne teplo bolo v centrálnych a východných oblastiach USA, v Peru a v strednej a západnej Ázii. Chladnejšie ako zvyčajne bolo v severnej Európe, južnej Číne a na severozápadne USA.
      Aj obdobie mesiacov apríl, máj a jún bolo tento rok podľa NOAA najteplejšie od začiatku meraní. Kombinovaná globálna povrchová teplota pôdy a oceánov bola o 0,70 stupňa Celzia vyššia ako priemer 20. storočia.
      Obdobie od januára do júna bolo s priemernou teplotou 14,2 stupňa Celzia tiež najteplejšie od začiatku meraní a o 0,68 stupňa teplejšie ako je priemer 20. storočia.
      Povrchová teplota svetového oceánu bola o 0,54 stupňa Celzia vyššia ako priemer 20. storočia (16,4 stupňa) - ide o štvrtý najteplejší jún od začiatku meraní. Najvýraznejšia sa to prejavilo v Atlantickom oceáne. Povrchová teplota klesala v júni v celej rovníkovej časti Tichého oceánu, čo je v súlade s koncom fenoménu El Niňo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies