Július Satinský bude mať v Bratislave svoju ulicu

NETKY.SK • 25 September 2015, 14:45 • 2 min
Július Satinský bude mať v Bratislave svoju ulicu

BRATISLAVA – Bratislava bude mať od polovice októbra niekoľko nových ulíc. Pribudnú v Starom i Novom Meste, v Rusovciach i v Podunajských Biskupiciach.

slovakia

left justify in out

Tú svoju ulicu bude mať v centre hlavného mesta aj herec, komik a spisovateľ Július Satinský. Schválili to vo štvrtok (24.9.) bratislavskí mestskí poslanci.

Satinského ulica sa bude volať novovzniknutá ulica vedľa nemocnice sv. Michala v Starom Meste. Satinský býval na Dunajskej ulici, kde má dnes sochu a na Dunajskej ulici zase navštevoval Strednú pedagogickú školu nachádzajúcu sa pôvodne v blízkosti novovzniknutej ulice.

 

Železobetónové premostenie nad Staromestskou ulicou pri Vtáčej veži dostane názov Albertova lávka. Meno tak má niesť podľa vojvodu a nemeckého princa Alberta Kazimíra Augusta Sasko-Tešinského. Premostenie je totiž vybudované približne v mieste, kde kedysi bola drevená lávka ponad priekopu, dnešnú Staromestskú ulicu, a ktorú využíval na prechod medzi Hradom a jeho bytom. Nadchod nebol nikdy oficiálne pomenovaný a s blížiacim sa 250. výročím príchodu kniežaťa Alberta do Prešporka ako miestodržiteľa ho mestská časť Staré Mesto navrhla takto pomenovať.

 

V bratislavskom Novom Meste zase vznikla nová ulica v lokalite Koliba – Vtáčnik, preto sa bude volať Na Vtáčniku.

 

V Rusovciach pribudne v lokalite Tehelný hon ulica Vojtecha Ondroucha a ulica Aladára Radnótiho. Sú pomenované podľa bádateľov, ktorí venovali svoj profesionálny život štúdiu a výskumu rímskeho vojenského tábora Gerulata. V lokalite Pieskový hon zase vzniknú ulice Pri Pieskovom hone a Pri Rusovskom ramene. Návrhy boli inšpirované pôvodnými miestnymi názvami.

 

Ligurčeková, Jastrabinová, Kapsičková a Vratičová - aj to sú nové názvy ulíc v Podunajských Biskupiciach v lokalite Vinohradnícka – Hydinárska, pomenované podľa byliniek. Špaldovú ulicu budú mať zase obyvatelia v lokalite medzi ulicami Závodná a Svornosti. Medzi Hydinársku a Ulicu Svornosti zase pribudne aj Ulica akademického maliara Jozefa Nagya. Je pomenovaná podľa umelca, ktorý žil a tvoril v Podunajských Biskupiciach.

 

V rovnakej lokalite pribudnú aj ulice Achátová, Citrínová, Granátová, Korálová, Malachitová, Ametystová, Akvamarínová , pomenované podľa prírodných vzácnych kameňov a tiež Murárska a Farmárska, pomenované podľa názvov remesiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona