Július Binder získal od českého prezidenta Zemana medailu Za zásluhy o štát

NETKY.SK • 29 Október 2015, 15:07 • 2 min
Július Binder získal od českého prezidenta Zemana medailu Za zásluhy o štát

PRAHA - Projektant Július Binder, ktorý stál pri výstavbe Vodného diela Gabčíkovo, sa môže pýšiť ocenením od prezidenta Českej republiky Miloša Zemana. Medailu Za zásluhy o štát si Binder prevzal počas slávnostného aktu, ktorý sa v stredu 28. októbra konal na Pražskom hrade pri príležitosti osláv 97. výročia vzniku Československa.

slovakia

left justify in out

Július Binder sa tak ako jediný Slovák zaradil medzi rovnako ocenené osobnosti z oblasti vedy, medicíny, športu či kultúry. „Ocenenie pána prezidenta Miloša Zemana vnímam ako ocenenie za moju celoživotnú prácu vo vodnom hospodárstve, najmä za práce na príprave kanála Dunaj Odra Labe," uviedol Július Binder. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová Baschierová.


Bývalý riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Július Binder bol hlavným realizátorom výstavby Vodného diela Gabčíkovo. Stál aj pri ďalších významných vodných stavbách a zaslúžil sa o rozvoj vodohospodárstva na Slovensku. Za svoju prácu si vyslúžil významné slovenské i medzinárodné ocenenia. Za najhodnotnejšie považuje ocenenie od pápeža Jána Pavla II., ktorý ho v roku 2004 menoval Rytierom rádu sv. Gregora Veľkého. Ide o najvyššie cirkevné vyznamenanie pre laika, vysvetlila Migaľová Baschierová. V roku 1994 sa Binder stal Osobnosťou roka, o rok neskôr získal v Madride Európsku cenu za kvalitu. Je aj nositeľom štátneho vyznamenania Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, ktoré mu v roku 1995 udelil prezident Michal Kováč či Zlatým dvojkrížom ministra kultúry SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies