Juliju Skripaľovú ukryli na vojenskej základni, kde ju nepretržite strážia

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 10:05 • 2 min
Juliju Skripaľovú ukryli na vojenskej základni, kde ju nepretržite strážia

Londýn - Julija Skripaľová, ktorá sa spolu so svojím otcom Sergejom stala začiatkom marca v anglickom meste Salisbury obeťou útoku nervovoparalytickou látkou novičok, sa po prepustení z nemocnice nachádza na nemenovanej britskej vojenskej základni, kde ju stráži vojenský personál.

slovakia

left justify in out

Napísal to dnes britský denník The Sun. Skripaľová je "v nemocnici na vojenskej základni v záujme svojej bezpečnosti a dohľadu nad jej zdravotným stavom," uviedol pre The Sun s prípadom oboznámený zdroj. Zdroj spresnil, že účinky tohto nervovoparalytického plynu na ľudský organizmus sú neznáme a môžu sa kedykoľvek vrátiť.

 

Zdroj však súčasne vyslovil nádej, že Julija teraz bude môcť vyšetrovateľom poskytnúť indície, ktoré by mohli viesť k útočníkovi. The Sun citoval aj nemenovaného priateľa Skripaľovcov, ktorý tvrdí, že páchateľa "nikdy nechytia. Pravdepodobne je späť v Moskve a popíja vodku."

 

Skripaľovú prepustili z nemocnice v Salisbury v utorok. Jej otec, Sergej Skripaľ, zostáva naďalej v nemocničnej starostlivosti. Podľa slov lekárov sa zotavuje pomalšie než Julija, robí však pokroky a jeho stav sa zlepšuje. Vyjadrili nádej ohľadne jeho skorého prepustenia.

 

Christine Blanchardová, hlavná lekárka nemocnice, kde sa Skripaľovci liečili, vo svojom vyhlásení v utorok potvrdila Julijino prepustenie a uviedla, že obaja pacienti reagovali na liečbu "mimoriadne dobre". Upozornila, že Julijiným prepustením sa jej liečba nekončí. Dodala, že Sergej Skripaľ sa zostavuje pomalšie, ale vyjadrila nádej, že aj jeho bude v dohľadom čase možné prepustiť z nemocnice.

 

Blanchardová nezverejnila podrobnosti o liečbe Skripaľovcov, uviedla len, že lekári použili špeciálne metódy na detoxikáciu organizmu oboch postihnutých. Bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliju (33) našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v Salisbury, kde Skripaľ žil. Oboch po útoku hospitalizovali, pričom dlho boli v kritickom stave.

 

Británia z útoku na dvojicu, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu. Rusko však akúkoľvek zodpovednosť za útok a všetky ostatné špekulácie odmieta, pričom tvrdí, že program vývoja takejto bojovej látky nebol ani v ZSSR, ani v Rusku. Moskva súčasne žiada od Londýna ospravedlnenie a odpoveď na otázku, na čom sú jeho tvrdenia založené.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona