Julian Assange privítal omilostenie transgenderovej informátorky Chelsey Manningovej

NETKY.SK • 18 Január 2017, 11:44 • 2 min
Julian Assange privítal omilostenie transgenderovej informátorky Chelsey Manningovej

WASHINGTON - Právni zástupcovia Juliana Assangea, zakladateľa webovej stránky WikiLeaks, privítali dnes omilostenie americkej transgenderovej informátorky Chelsey Manningovej, avšak nepotvrdili, či Assange dodrží svoj sľub ohľadom súhlasu so súdnym procesom v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

"Pán Assange privítal rozhodnutie prezidenta Baracka Obamu zmierniť Manningovej trest. Ona a ďalší "whistle-bloweri" totiž slúžia záujmom verejnosti. Nikdy nemalo dôjsť k jej stíhaniu a odsúdeniu na desiatky rokov do väzenia," uviedol vo vyhlásení Barry Pollack, Assangeov advokát v USA.

 

img

 

Obama omilostil Manningovú, odsúdenú na 35 rokov, v rámci udelenia milostí približne 273 ľuďom. Whistle-blowerku, ktorá bola predtým známa ako vojak Bradley Manning, prepustia v máji. Manningová poskytla webovej stránke WikiLeaks približne 700.000 tajných diplomatických a armádnych dokumentov.

 

Tohto bývalého bezpečnostného analytika, ktorý sa inkriminovaných dokumentov zmocnil počas svojho nasadenia v Iraku, zatkli v roku 2013 za špionáž. Súd ho uznal za vinného v 20 z 22 bodoch obžaloby. V najzávažnejšom bode, týkajúcom sa vedomého napomáhania nepriateľa, ho však neusvedčili.

 

WikiLeaks minulý týždeň uverejnila informáciu, že Assange je v prípade prepustenia Manningovej ochotný vzdať sa americkým úradom a podstúpiť vyšetrovanie. "Ďakujem každému, kto sa zúčastnil na kampani za omilostenie Chelsey. Vaša odvaha a odhodlanie spravili z nemožného možné," napísal Assange na sociálnej sieti Twitter; k svojmu sľubu sa však nevyjadril.

 

Obama urobil z udeľovania milostí jednu z kľúčových záležitostí svojho mandátu. Celkovo omilostil 1385 osôb, čo je viac než predošlých 12 amerických prezidentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies