Jukos sa dohodol s Rosnefťom na urovnaní sporov

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 18:07 • 2 min
Jukos sa dohodol s Rosnefťom na urovnaní sporov

MOSKVA - Bývalí akcionári skrachovanej ruskej ropnej spoločnosti Jukos sa dohodli s ruskou štátnou firmou Rosnefť na ukončení všetkých súdnych sporov.

slovakia

left justify in out

Potvrdili to akcionári Jukosu aj spoločnosť Rosnefť. Kedysi prosperujúci koncern Jukos sa dostal do krachu po tom, čo voči nemu ruské úrady vzniesli dodatočné požiadavky na platenie daní.

 

Šéf firmy Michail Chodorkovskij sa v roku 2003 dostal do väzenia za daňové podvody a inú ekonomickú kriminalitu. Podľa kritikov bolo skutočným dôvodom jeho uväznenia to, že financoval opozíciu voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Po krachu firmy prevzal väčšinu aktív Jukosu štátom kontrolovaný Rosnefť. Nárokmi bývalých akcionárov sa súdy zaoberali od roku 2007. Súdy evidovali na Rosnefť v mene zhruba 55 tis. bývalých akcionárov Jukosu viacero žalôb o celkovo 4 mld. USD. 

 

"Podmienky urovnania sú dôverné. Jukos môže potvrdiť, že urovnanie sa vzťahuje na všetky jurisdikcie. Urovnanie medzi Jukosom a Rosnefťom má okamžitú účinnosť," uviedla vo vyhlásení zástupkyňa bývalých akcionárov Jukosu Claire Davidsonová. Ako ďalej dodala, vlaňajšie rozhodnutie medzinárodného arbitrážneho súdu, na základe ktorého má Rusko za vyvlastnenie aktív Jukosu vyplatiť kompenzácie v celkovej výške zhruba 50 mld. USD, nie je urovnaním dotknuté. To isté podľa nej platí aj v prípade verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý rovnako vlani prikázal Rusku vyplatiť akcionárom náhradu škôd vo výške 1,8 mld. eur. Rosnefť uviedol, že zúčastnené strany podpisom relevantných dokumentov potvrdili ukončenie všetkých súdnych sporov v Holandsku, Veľkej Británii, Rusku a v USA, ako aj v ďalších krajinách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies