Jukija Amano povedie Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu aj tretie funkčné obdobie

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 16:58 • 2 min
Jukija Amano povedie Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu aj tretie funkčné obdobie

VIEDEŇ - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano získal mandát na ďalšie štyri roky. Na rokovaní vo Viedni o tom dnes podľa vyjadrenia diplomatov rozhodli členské krajiny organizácie.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatdeväťročného japonského diplomata zvolili na čelo dozornej agentúry OSN na tretie funkčné obdobie. Jeho úlohou tak bude naďalej monitorovať, či Irán dodržiava jadrovú dohodu s veľmocami, ktorá nadobudla platnosť vlani.

 

Dohoda o obmedzení iránskych jadrových aktivít, ktorú s Teheránom dosiahli členské krajiny Bezpečnostnej rady OSN s právom veta a Nemecko, patrí k vrcholom Amanovej kariéry. Hoci sa priamo nepodieľal na rokovaniach, jeho tím spolupracoval so šiestimi veľmocami a Teheránom pri hľadaní spôsobu, ako obmedziť potenciál Iránu vyrobiť jadrové zbrane.

 

Amano je generálnym riaditeľom MAAE od 1. decembra 2009, predtým zastával v organizácii viacero významných funkcií vrátane predsedu jej Rady guvernérov v rokoch 2005-2006. Teraz nemal protikandidáta a viaceré členské krajiny ho požiadali, aby vo funkcii generálneho riaditeľa zostal a pomohol s uplatnením iránskej dohody.

 

Dnešné rozhodnutie 35 členských krajín Rady guvernérov ešte musí oficiálne potvrdiť septembrová Generálna konferencia MAAE, na ktorej sa raz ročne schádzajú všetky členské krajiny. Po jej schválení začne Amano v decembri svoje tretie funkčné obdobie na čele MAAE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona