Juhozápadom Slovenska sa preženie búrlivák, platí výstraha druhého stupňa

NETKY.SK • 14 September 2017, 09:19 • 2 min
Juhozápadom Slovenska sa preženie búrlivák, platí výstraha druhého stupňa

BRATISLAVA – Meteorológovia dnes očakávajú veľmi silný vietor na juhozápade krajiny, kde nárazy vetra môžu dosiahnuť 100 km/h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Nadnes SHMÚ vydal výstrahu 1. a 2. stupňa pred silným vetrom. Na juhozápade krajiny by mal vietor začať silnieť zhruba od 17.30 h, odvtedy je vydaná výstraha druhého stupňa. Meteorológovia očakávajú, že krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 65 až 100 km/h.

 

img

 

"Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," uviedol SHMÚ.

 

 

Najvyššia denná teplota vystúpi na 22 až 27 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 20 st.

 

V piatok sa trochu ochladí, denná teplota klesne na 17 až 22, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 15 st. V noci ešte bude vyčíňať narázový vietor s rýchlosťou 80 km/h, avšak cez deň spomalí na 20 km/h. 

 

img

 

V sobotu bude mestami zamračené a môžu sa vyskytnúť prehánky. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 20 až 25 st, na krajnom západe a na severe miestami okolo 18 st. 

 

img

 

Na Nedeľu meteorológovia hlásia veľkú oblačnoť a časté prehánky. Najvyššia denná teplota vystúpi na 15 až 20 st, na juhovýchode miestami okolo 22 st. 

 

img

 

Turisti si majú dať pozor na šmykľavé chodníky, sneh aj silný vietor

 

Horská záchranná služba pripomína návštevníkom Vysokých Tatier, aby zvýšili opatrnosť pri túrach, chodníky môžu byť po zrážkach nielen šmykľavé, ale vo výške nad 2 200 metrov nad morom aj pokryté snehom. Rovnako neodporúča prechod cez vysokohorské sedlá. Turisti by si mali ustrážiť aj čas, stmieva sa už po 19:00.

Na hrebeňoch Tatier sa dnes miestami očakáva silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 až 145 kilometrov za hodinu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona