Juhovýchod USA trápi sucho

NETKY.SK • 11 November 2016, 08:45 • 2 min
Juhovýchod USA trápi sucho

WASHINGTON – Chovatelia dobytka na juhovýchode Spojených štátov sú nútení predávať svoje zvieratá, lebo pre ne nemajú na zimu dosť sena. Príčinou je veľké sucho.

slovakia

left justify in out

Americká agentúra na monitorovanie sucha vo štvrtok zverejnila novú správu, podľa ktorej trápi časti štátov Tennessee, Severná Karolína, Georgia, Alabama a Mississippi extrémne sucho.

 

Sucho však trápi aj ďalšie oblasti – od východu Texasu cez Arkansas a Louisianu až po Kentucky. Podľa agentúry sú mierne suché až výnimočne suché podmienky na takmer 40 percentách severovýchodu Spojených štátov.

 

Na zrážky skúpe počasie sa začalo už na jar a cez leto sa zhoršilo. Búrky, ktoré v uplynulých mesiacoch zasiahli juhovýchod Spojených štátov, sa rozpadli na pobreží a do vnútrozemia sa nedostali žiadne zrážky.

 

Najhoršie sú na tom štáty Alabama a Georgia. V niektorých častiach Alabamy nepršalo takmer šesť týždňov a tamojšie sucho prirovnávajú klimatológovia ku katastrofálnemu suchu v Kalifornii.

 

Ministerstvo poľnohospodárstva vyhlásilo niekoľko okresov v štáte Georgia za oblasti postihnuté katastrofou z dôvodu strát, ktoré sucho spôsobuje farmárom.

 

Sucho je aj príčinou sporov medzi federálnymi štátmi. Florida obviňuje Georgiu, najmä mesto Atlanta, z toho, že využíva priveľa vody z rieky Chattahoochee, ktorá preteká cez oba štáty. Hladina vody v jazere Lanier, hlavnej zásobárni vody pre Atlantu, klesla od leta o takmer 2,5 metra. V štáte Alabama bolo od leta pre veľké sucho najmenej tisíc lesných požiarov.

 

Úrady v zasiahnutých štátoch museli prijať viaceré opatrenia vrátane stavu núdze a nariadenia o šetrení vodou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies