Juhosudánsky prezident sa dohodol na prímerí s vodcom povstalcov

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 06:45 • 2 min
Juhosudánsky prezident sa dohodol na prímerí s vodcom povstalcov

ADDIS ABEBA - Prezident Južného Sudánu Salva Kiir sa v piatok dohodol na uzavretí prímeria s vodcom povstalcov Riekom Macharom, oznámila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dohoda je výsledkom mierových rokovaní v etiópskej metropole Addis Abeba, ktoré sprostredkovali generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a minister zahraničných vecí USA John Kerry.
      

Piatkové rozhovory boli prvým osobným stretnutím prezidenta Kiira s povstaleckým lídrom Macharom od vypuknutia etnicky motivovaného konfliktu v Južnom Sudáne vlani v decembri.
      

Dohoda o prímerí podpísaná v Addis Abebe počíta s okamžitým zastavením bojov a s vytvorením dočasnej vlády, ktorá by mala viesť krajinu až do budúcoročných volieb.
      

Podľa údajov OSN si boje v najmladšom štáte Afriky, ktorý vyhlásil nezávislosť len v roku 2011, vyžiadali za posledné mesiace už tisíce životov a vyhnali z domovov asi milión ľudí. Obe znepriatelené strany majú na svedomí vraždenie, znásilňovanie, sexuálne zneužívanie a ďalšie zločiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies