Juhokórejský súd zrušil zákon trestajúci neveru

NETKY.SK • 26 Február 2015, 09:49 • 2 min
Juhokórejský súd zrušil zákon trestajúci neveru

SOUL – Juhokórejský najvyšší súd zrušil vo štvrtok zákon, ktorý zakazuje a trestá manželskú neveru. Zrušenie odôvodnil vyhlásením, že legislatíva porušovala základné slobody.

slovakia

left justify in out

 Zákon o trestaní nevery bol prijatý ešte v roku 1953 na ochranu žien v mužmi dominovanej spoločnosti, kde boli rozvody zriedkavé. Nevera sa trestala až dvojročným väzením. „Zákon je protiústavný a porušuje právo ľudí na vlastné rozhodnutie v oblasti sexu a ich právo na súkromie,“ píše sa vo vyhlásení súdu. V roku 2008 sa zrušiť zákon nepodarilo, keďže súd vtedy vo verdikte označil neveru za hrozbu spoločnosti.


Tisíce ľudí v Južnej Kórei podá ročne žaloby na svojich partnerov za neveru, hoci len zriedkavo odsúdia vinníka do väzenia. Minulý rok pre toto obvinenie neuväznili ani jednu osobu napriek tomu, že súdy riešili vyše 890 takýchto prípadov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies