Juhokórejský súd vyriekol verdikt: Priateľka zosadenej prezidentky pôjde na tri roky za mreže

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 06:39 • 2 min
Juhokórejský súd vyriekol verdikt: Priateľka zosadenej prezidentky pôjde na tri roky za mreže

SOUL - Juhokórejský súd v piatok poslal na tri roky za mreže blízku priateľku zosadenej prezidentky Pak Kun-hje za to, že využila jej vplyv na to, aby dostala svoju dcéru na prestížnu univerzitu v Soule.

slovakia

left justify in out

Čche Son-sil podľa súdu spáchala viacero nelegálnych činov, keď nútila Ewha Womans University, aby prijali na štúdium jej dcéru Čchung Ju-ra a neskôr jej robili ďalšie ústupky, napriek tomu, že nemala potrebnú kvalifikáciu. Menší trest odňatia slobody súd vymeral aj bývalému zamestnancovi univerzity, ktorý s ňou spolupracoval.

V inom procese čelí Čche, ktorá sa s Pak priatelila 40 rokov, aj vážnejším obvineniam, okrem iného z toho, že spoločne na úplatkoch vylákali desiatky miliónov dolárov od najväčších spoločností v krajine.

Čchung Ju-ra minulý mesiac zatkli v Dánsku a vydali ju do Južnej Kórey, kde ju považujú za kľúčovú postavu v kauze úplatkov medzi bývalou prezidentkou a spoločnosťou Samsung.

Juhokórejský parlament odhlasoval dočasné odvolanie prezidentky vlani 9. decembra. O jej definitívnom zosadení z funkcie rozhodol 10. marca osemčlenný senát ústavného súdu. V apríli ju prokuratúra obžalovala, pričom čelí obvineniam z úplatkárstva, zneužitia právomocí a vyzradenia štátneho tajomstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies