Juhokórejský prezident nariadil vyšetriť dovoz štyroch kompletov protiraketového systému THAAD

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 10:14 • 2 min
Juhokórejský prezident nariadil vyšetriť dovoz štyroch kompletov protiraketového systému THAAD

SOUL - Nový juhokórejský prezident Mun Če-in nariadil mimoriadne vyšetrovanie "nepovoleného" dovozu štyroch kompletov protiraketového systému THAAD do Južnej Kórey. Systém bol do krajiny privezený v rámci amerického programu protiraketovej obrany.

slovakia

left justify in out

Mun Če-in osobne telefonoval ministrovi obrany Han Min-kuovi, aby mu potvrdil že dovoz štyroch kompletov THAAD do Južnej Kórey bol neoprávnený, uviedol riaditeľ tlačového odboru prezidentskej kancelárie.

Štyri ďalšie súčasti systému boli do krajiny privezené po tom, čo juhokórejská vláda v rámci protiraketového programu THAAD už povolila rozmiestnenie dvoch takýchto kompletov.

Juhokórejský prezident sa prednedávnom vyjadril, že Soul by mal rozmiestnenie protiraketového systému THAAD opätovne zvážiť, pretože jeho prínos v oblasti bezpečnosti nemôže podľa jeho názoru ospravedlniť zhoršené vzťahy s Čínou. Washington a Soul sa usilujú získať pomoc Číny, aby prinútili Severnú Kóreu vzdať sa jadrových ambícií.

Americký systém THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) je schopný likvidovať balistické rakety krátkeho a stredného doletu. Jeho úlohou má byť posilnenie obrany pred možnou severokórejskou raketovou hrozbou.

Na inštalácii systému v Južnej Kórei sa Washington a Soul dohodli vlani v júli. Ako vhodná lokalita bola vybraná poľnohospodárska oblasť Songdžu na juhovýchode krajiny. Mnohí tamojší obyvatelia sa však obávajú, že systém pre nich predstavuje potenciálne zdravotné a environmentálne riziko.






 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies