Juhokórejskí vyšetrovatelia: Prezidentka zrejme zohrala úlohu v korupčnej afére

NETKY.SK • 20 November 2016, 10:23 • 2 min
Juhokórejskí vyšetrovatelia: Prezidentka zrejme zohrala úlohu v korupčnej afére

SOUL - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje pravdepodobne zohrala úlohu v korupčnom škandále týkajúcom sa jej blízkej priateľky Čche Son-sil, uviedli dnes vyšetrujúci prokurátori.

slovakia

left justify in out

V predbežnej správe súčasne vzniesli voči Čche a dvom ďalším blízkym spolupracovníkom prezidentky rad obvinení, vrátane zneužitia právomoci a pokusu o podvod, informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

 

Prokurátori uviedli, že v súčasnosti nemôžu obviniť priamo Pak, pretože ústava krajiny zaručuje hlave štátu imunitu "s výnimkou prípadov povstania alebo vlastizrady," citovala juhokórejskú agentúru tlačová agentúra DPA.

 

Juhokórejská prezidentka už priznala, že Čche, dcéra jedného z jej mentorov, mala prístup k desiatkam prezidentkiných prejavov ešte predtým ako boli zverejnené.

 

Čche bola tiež obvinená z toho, že vyvíjala nátlak na juhokórejské spoločnosti, aby darovali desiatky miliárd wonov (KRW-juhokórejská mena) dvom neziskovým organizáciám, ktoré riadila.

 

Desiatky tisíc demonštrantov v uliciach juhokórejskej metropoly už štvrtú sobotu po sebe požadovali demisiu prezidentky Pak Kun-hje. Popularita 64-ročnej prezidentky klesla minulý týždeň na rekordne nízkych päť percent, uviedol Jonhap s odvolaním sa na agentúru pre prieskum verejnej mienky Gallup Korea.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies