Juhokórejskí novinári napokon môžu pozorovať zrušenie testovacieho jadrového strediska

NETKY.SK • 23 Máj 2018, 06:26 • 2 min
Juhokórejskí novinári napokon môžu pozorovať zrušenie testovacieho jadrového strediska

SOUL - Severná Kórea povolila juhokórejským novinárom pripojiť sa k zahraničným kolegom, ktorí budú pozorovať zrušenie testovacieho jadrového strediska.

slovakia

left justify in out

Soul najnovšie potvrdil, že na akcii sa môže zúčastniť aj osem juhokórejských novinárov, ktorým predtým zakázali vstup do krajiny v dôsledku spoločného vojenského cvičenia Južnej Kórey s USA.

 

Pre skupinu vyslali v stredu špeciálne lietadlo. Pripoja sa tak ku kolegom z Veľkej Británie, Ruska, Číny a Spojených štátov amerických, ktorí prileteli už v utorok. Zničenie centra by sa malo konať do piatku, no závisí to od počasia.

Zatvorenie areálu je vnímané ako pozitívny krok zo strany lídra Kim Čong-una pred plánovaným stretnutím s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Samit sa uskutoční 12. júna v Singapure. Rozhodnutie pozvať na akciu zahraničných novinárov a nie zahraničných jadrových inšpektorov, však vyvolalo obavy. Niektorí pozorovatelia vnímajú zrušenie strediska len ako gesto. Ak sa Severná Kórea rozhodne, že potrebuje ďalšie testy rakiet, môže si vybudovať nové stredisko.

Donald Trump v utorok uviedol, že plánovaný samit s Kim Čong-unom "sa možno neuskutoční 12. júna" a naznačil, že by ho mohli odložiť. Politik to vyhlásil po utorňajšom stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v Bielom dome.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona