Juhokórejskí aktivisti vypustili nad Severnú Kóreu letáky kritizujúce režim

NETKY.SK • 20 Január 2015, 06:46 • 2 min
Juhokórejskí aktivisti vypustili nad Severnú Kóreu letáky kritizujúce režim

SOUL - Skupina juhokórejských aktivistov vedená utečencom zo Severnej Kórey dnes oznámila, že vypustila cez hranicu balóny s letákmi kritizujúcimi severokórejského vodcu. Urobila tak napriek žiadosti, aby upustila od takéhoto plánu v čase, keď sa Soul usiluje o dialóg s Pchjongjangom.

slovakia

left justify in out

Juhokórejská vláda sa snažila skupinu i ďalších aktivistov presvedčiť, aby "urobili múdre rozhodnutie" a odložili vypustenie letákov, pretože môže podnietiť spoločenské nezhody v Južnej Kórei a viesť k bezpečnostným hrozbám.
      

Vypustenie balónov prišlo po tom, ako juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje minulý týždeň opätovne vyzvala na dialóg s KĽDR, napísala agentúra Reuters. Pchjongjang pohrozil vojenskou akciou v prípade, ak juhokórejské úrady dovolia vypustenie letákov, a zdôraznil, že takýto krok poškodzuje medzikórejský dialóg zameraný na zníženie napätia a zlepšenie vzťahov.
      

Aktivista Pak Sang-hak, ktorý pochádza zo Severnej Kórey a ktorý stál za vyslaním balónov s letákmi aj v minulosti, informoval, že jeho skupina tajne vypustila balóny cez hranicu v pondelok neskoro večer.

 

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie, ktoré má na starosti vzťahy s KĽDR, uviedlo, že o tomto kroku vie, nemá však v úmysle v budúcnosti zasiahnuť dôraznejšie, aby plánom skupiny zabránilo. Aktivistická skupina Pak Sang-haka uviedla, že chce do Severnej Kórey vyslať balónmi film Šialené interview o fiktívnom pláne atentátu na jej vodcu Kim Čong-una, ktorý vyvolal rozhnevané reakcie komunistickej krajiny.
      

Severná Kórea v minulosti strieľala na balóny s letákmi pri hranici, pričom strely dopadli aj na juhokórejské územie. Letáky často kritizujú mladého severokórejského vodcu a spochybňujú jeho oprávnenosť vládnuť v krajine, kde ľudia zápasia s chudobou, pokým jeho rodina žije v luxuse a veľmi obmedzené zdroje smerujú do zbrojných programov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies