Juhokórejské tajné služby sú v strehu: Kim Čong-un dal údajne rozkaz na útoky proti Soulu

NETKY.SK • 18 Február 2016, 10:32 • 2 min
Juhokórejské tajné služby sú v strehu: Kim Čong-un dal údajne rozkaz na útoky proti Soulu

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil nedávno prípravy na začatie útokov na Južnú Kóreu, oznámili dnes juhokórejské tajné služby. Správy o týchto aktivitách Pchjongjangu prichádzajú v čase vzrastajúceho znepokojenia po najnovšej jadrovej skúške KĽDR, komentuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Počas brífingu za zatvorenými dverami Národná spravodajská služba (NIS) členom juhokórejskej vládnucej strany Senuri oznámila, že severokórejská rozviedka začala prípravy na realizáciu Kimových príkazov vykonať kybernetické a iné útoky na Južnú Kóreu. Potvrdil to nemenovaný člen Senuri, ktorý sa zúčastnil na brífingu.


Severná Kórea už v minulosti viackrát podnikla voči svojmu južnému susedovi rôzne druhy aktov nepriateľstva: v roku 2010 ostreľovala ostrov Jonpchjong, pričom zahynuli štyria Juhokórejčania, a v roku 1987 vykonala bombový útok na juhokórejské civilné lietadlo, pri ktorom zomrelo všetkých 115 ľudí na palube, pripomína AP.


Spôsob, akým sa juhokórejské tajné služby dostali k daným informáciám, však činiteľ nezverejnil. Na brífingu NIS uviedla, že cieľom útokov by sa mohli stať aktivisti vystupujúci proti KĽDR, prebehlíci a vládni predstavitelia. Ataky by sa mohli uskutočniť v metre, nákupných strediskách i iných verejných miestach.


Patová situácia medzi oboma štátmi Kórejského polostrova sa však zrejme neskončí v dohľadnej dobe, keďže Soul rokuje s Washingtonom o rozmiestnení sofistikovaného amerického raketového systému na území Južnej Kórey. Pchjongjang varuje, že takýto krok povedie k ďalšiemu zvýšeniu napätia v regióne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona