Juhokórejská vláda oznámila, kde umiestni americký systém THAAD

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 10:10 • 2 min
Juhokórejská vláda oznámila, kde umiestni americký systém THAAD

SOUL - Juhokórejská vláda dnes oznámila, že americký protiraketový systém THAAD bude umiestnený v roľníckom okrese Songdžu na juhovýchode krajiny.

slovakia

left justify in out

Soul tak podľa agentúry AP nahneval nielen Severnú Kóreu a Čínu, ale aj obyvateľov Songdžu, ktorí sa domnievajú, že systém predstavuje potenciálne zdravotné riziko.

 

Správa o umiestnení systému THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) sa totiž rozšírila ešte pred oficiálnym oznámením vlády. Tisíce obyvateľov Songdžu protestovali a vyzvali vládu, aby toto rozhodnutie zrušila.

 

Spojené štáty a Južná Kórea minulý týždeň v piatok oznámili, že sa dohodli na rozmiestnení amerického protiraketového systému THAAD v Južnej Kórei, aby zlepšili jej obranné schopnosti proti Severnej Kórei.

 

Severokórejská armáda varovala, že na rozmiestnenie systému bude reagovať "fyzickými opatreniami". Rusko vyhlásilo, že rozmiestnenie systému by malo "nenapraviteľné dôsledky". Podľa Pekingu THAAD vážne poškodí strategické a bezpečnostné záujmy a regionálnu strategickú rovnováhu krajín v danej oblasti - vrátane Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona