Juhokórejská tajná služba potvrdila oživenie severokórejského reaktora

NETKY.SK • 8 Október 2013, 14:51 • 2 min
Juhokórejská tajná služba potvrdila oživenie severokórejského reaktora

SOUL - Juhokórejská tajná služba potvrdila, že Sever oživil zastaraný reaktor na výrobu plutónia odstavený v roku 2007 na základe dohody o jadrovom odzbrojení.

slovakia

left justify in out

Na spoločnom brífingu to v utorok uviedli vládni a opoziční zákonodarcovia, podľa ktorých Národná spravodajská služba (NIS) informácie poskytla príslušnému parlamentnému výboru. Podozrenie, že Severná Kórea začala s oživovaním päťmegawattového reaktora v zariadení Jongbjon, vyslovili v septembri americkí analytici, zatiaľ čo samotní Severokórejčania takýto krok avizovali ešte v apríli. Vyjadrenia členov juhokórejského parlamentu o údajnej správe NIS odmietla komentovať.

Oživovanie zariadenia vyvoláva ďalšie obavy z rozširovania severokórejského jadrového programu, v rámci ktorého krajina začiatkom roka uskutočnila v poradí už tretí podzemný jadrový test. Osobitný vyslanec Washingtonu pre Severnú Kóreu Glyn Davies v septembri vyjadril nad správami o dianí okolo reaktora znepokojenie a upozornil, že Pchjongjang by takýmto konaním porušil rezolúcie OSN. Pred opätovným uvedením zariadení v Jongbjone do prevádzky varovali aj predstavitelia Ruska, podľa ktorých sú v "desivom" stave a mohli by spôsobiť katastrofu. 

Ešte v roku 2006 uskutočnila Severná Kórea svoj prvý podzemný jadrový test, ktorému predchádzala skúška rakety dlhého doletu. Ďalšie jadrové testy nasledovali v rokoch 2009 a 2013, na čo Bezpečnostná rada OSN zakaždým sprísnila sankcií voči krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies