Juhokórejská rezidentka pre potopenie trajektu rozpustí pobrežnú stráž

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 09:55 • 2 min
Juhokórejská rezidentka pre potopenie trajektu rozpustí pobrežnú stráž

SOUL - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje sa v pondelok opäť ospravedlnila za minulomesačné potopenie trajektu, ktoré neprežilo približne 300 pasažierov.

slovakia

left justify in out

Zároveň informovala o rozpustení pobrežnej stráže a prenesení jej právomocí na nový úrad dohliadajúci na bezpečnosť námornej dopravy. "Ospravedlňujem sa národu za bolesť a utrpenie, ktoré každý pociťuje. Prezident by mal byť zodpovedný za životy a bezpečnosť ľudí," uviedla Pak v prvom televíznom prejave od potopenia trajektu Sewol. Hlavným vinníkom takého vysokého počtu obetí mala byť podľa nej práve pobrežná stráž. "Ak by prišlo k okamžitej a aktívnejšej záchrannej operácii po nehode, mohli sme znížiť počet obetí," uviedla.

 

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu prevrátil približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny a následne sa potopil. Medzi obeťami sú najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet. Vlna kritiky sa zniesla predovšetkým na posádku, ktorej všetkých 15 členov skončilo v putách. Potápajúcu sa loď totiž opustili medzi prvými, čo dokazujú aj amatérske videá. Oficiálna bilancia nešťastia je v súčasnosti 286 mŕtvych a 18 nezvestných. Zachránených bolo 172 ľudí vrátane členov posádky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies