Juhokórejská prokuratúra žiada smrť pre kapitána potopeného trajektu

NETKY.SK • 27 Október 2014, 10:15 • 2 min
Juhokórejská prokuratúra žiada smrť pre kapitána potopeného trajektu

SOUL - Juhokórejská prokuratúra žiada trest smrti pre kapitána havarovaného juhokórejského trajektu Sewol, pri stroskotaní ktorého zahynulo v apríli 304 ľudí.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatdeväťročný Li Čun-sokch je obvinený zo zabitia. Prokuratúra na záver procesu, ktorý sa od júna koná v meste Kwankču, zdôraznila, že kapitán nekonal svoju povinnosť a po havárii nepomohol pasažierom, no loď opustil medzi prvými. Takéto konanie vedúce k úmrtiam sa podľa prokurátorov rovná zabitiu. "Li má najväčšiu zodpovednosť za nehodu," povedal hlavný prokurátor Pak Ja-eok. Za tragédiu celkovo súdia 15 členov posádky trajektu, ktorá loď opustila medzi prvými, čo dokazujú aj amatérske videá. Štyria z nich vrátane kapitána čelia trestu smrti, trom hrozí doživotie a ďalším 15 až 30 ročné tresty väzenia. Sudcovia majú vyniesť rozsudok v novembri.

 

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu prevrátil približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny a následne sa potopil. Medzi obeťami sú najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet. Vyšetrovatelia tvrdia, že príčinou nešťastia bola kombinácia preťaženia, ilegálnej prestavby plavidla a neskúseného vedenia lode. K nešťastiu prispeli aj silné morské prúdy a v snahe vyhnúť sa im posádka uskutočnila príliš prudký 15-stupňový manéver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies