Juhokórejská prokuratúra sa odvolá voči rozsudkom nad posádkou trajektu Sewol

NETKY.SK • 11 November 2014, 10:42 • 2 min
Juhokórejská prokuratúra sa odvolá voči rozsudkom nad posádkou trajektu Sewol

SOUL - Juhokórejská prokuratúra oznámila, že sa odvolá voči rozsudkom, ktoré dnes súd v meste Kwangdžu vyniesol nad 15 preživšími členmi posádky potopeného trajektu Sewol. Súd im udelil tresty v trvaní od päť do 36 rokov, prokuratúra však požadovala pre kapitána trest smrti za životy 304 ľudí, ktorí zahynuli pri havárii trajektu.

slovakia

left justify in out

Súd zbavil kapitána preťaženého trajektu obvinenia zo zabitia a odsúdil ho iba za zanedbanie povinností. Dostal 36-ročný trest. Preťažený trajekt Sewol sa 16. apríla počas pravidelnej cesty na výletný ostrov Čedžu prevrátil a potopil. Iba 172 zo 476 ľudí na palube, cestujúcich a posádky, sa zachránilo. Z 304 potvrdených mŕtvych alebo ešte stále nezvestných bolo 250 detí, prevažne tínedžerov na školskom výlete. K počtu obetí pribudli ešte dvaja civilní potápači, ktorí zomreli pri pátraní po telách obetí.

      

Videozáznam, na ktorom vidno posádku Sewolu ako opúšťa loď po tom, čo inštruovala cestujúcich, aby zostali vo svojich kabínach, vyvolal v Južnej Kórei obrovský hnev. Ľudia požadovali, aby boli vinníci tvrdo potrestaní.
      

Prokuratúra obvinila členov posádky, že sa mlčky dohodli na opustení lode, hoci vedeli, že cestujúci sa z nej po potopení nebudú môcť dostať. Obhajoba pred súdom poprela akýkoľvek dohovor posádky, argumentovala, že jej členovia boli zmätení, zranení a spanikárili. Minulý týždeň vyniesol juhokórejský súd rozsudky nad najstarším synom, dvoma bratmi a desiatimi spolupracovníkmi majiteľa trajektu, ktorého našli v júli tohto roka, po úteku pred zákonom, mŕtveho. Vyšetrovanie totiž dokázalo, že majitelia po dohode s operátorom preťažovali trajekt pravidelne.  
      

Najstarší, 42-ročný syn vlastníka plavidla Ju Pjon-una, dostal trest troch rokov väzenia za spreneveru v prepočte 5,44 milióna eur zo spoločnosti svojho otca a šiestich ďalších s ňou spojených firiem. Starší brat majiteľa trajektu dostal dvojročný podmienečný trest za spreneveru a jeho mladší brat pôjde do väzenia na dva roky za porušenie dôvery. Desiatim spolupracovníkom Ju Pjon-una súd udelil tresty od 18 mesiacov do štyroch rokov odňatia slobody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies