Juhokórejská prezidentka vyzvala na znovuzjednotenie polostrova

NETKY.SK • 25 September 2014, 10:37 • 2 min
Juhokórejská prezidentka vyzvala na znovuzjednotenie polostrova

SOUL - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje v prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku vyzvala na zjednotenie oboch Kóreí.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov by to prispelo k lepšiemu svetu. "Zjednotenie polostrova bude začiatkom sveta bez jadrových zbraní a zásadne vyrieši zneužívanie ľudských práv, čo prispeje k mieru a spolupráci v severovýchodnej Ázii," povedala v stredu Pak. Poukázala pritom na znovuzjednotenie Nemecka, ktoré sa stalo základom novej a jednotnej Európy a dodala, že zjednotená Kórea by mohla zohrať rovnakú úlohu v severovýchodnej Ázii. Vyzvala preto na odstránenie deliacej hranice, pričom použila slávne slová amerického exprezidenta Ronalda Reagana, ktoré povedal v súvislosti s berlínskym múrom: "Tear down this wall“ (strhnite tento múr).

 

Pak tiež povedala, že je "nenormálne", aby dve Kórey, ktoré majú rovnaký jazyk, kultúru a históriu, mali v OSN dve kreslá. Poukázala aj na to, že Kórejský polostrov ostáva rozdeleným, hoci od pádu berlínskeho múru v roku 1989 uplynulo už takmer štvrťstoročie. V prípade zjednotenia ponúkla chudobnému Severu pomoc pri hospodárskej obnove. Severná a Južná Kórea sú technicky stále vo vojne, keďže konflikt z rokov 1950-53 neukončila mierová dohoda. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies