Juhokórejská prezidentka sa ospravedlnila rodinám obetí z potopeného trajektu

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 11:16 • 2 min
Juhokórejská prezidentka sa ospravedlnila rodinám obetí z potopeného trajektu

SOUL - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje sa dnes ospravedlnila rodinám 302 obetí za minulomesačné potopenie trajektu a prisľúbila zlepšenie bezpečnostných predpisov.

slovakia

left justify in out

Úrady stále pokračujú vo vyšetrovaní najhoršieho námorného nešťastia v Južnej Kórei za posledných 21 rokov, napísala tlačová agentúra Reuters. Prezidentku a jej vládu kritizovali za pomalú reakciu úradov na potápanie trajektu zo 16. apríla a za nedostatočnú reguláciu sektora lodnej dopravy.

 

Verejnosť sa dozvedá srdcervúce príbehy tých, ktorí sa pri tragédii utopili a teraz vyťahujú z mora ich telá. Jeden potápač opísal, že našiel telá chlapca a dievčaťa, ktorí boli k sebe priviazaní pomocou záchranných viest. Prezidentku Pak Kun-hje vysmiali niektorí príbuzní, keď ich po nešťastí navštívila na ostrove Čindo, centre záchranárskeho úsilia. Jej premiér Čung Hong-won podal demisiu kvôli kritike za to, ako vláda postupuje pri záchranných prácach.

 

Rozhodnutie niektorých členov posádky predčasne ujsť z potápajúceho sa trajektu prirovnala prezidentka k "zločinu vraždy". "Ospravedlňujem sa ľuďom za to, že bolo zmarených tak mnoho vzácnych životov," uviedla prezidentka, ktorú vláda citovala v oznámení.

 

Pan Kun-hje v čiernom oblečení už skôr položila kvet na pamiatku obetí - na miesto pri škole, ktorá sa nachádza na predmestí metropoly Soul. Väčšinu mŕtvych tvoria deti z jedného jediného ročníka tejto školy, ktoré išli na školský výlet na ostrov Čedžu.

 

Vyšetrujúci prokurátori zadržali kapitána lode a ďalších členov posádky. Podnikli tiež razie v lodnej spoločnosti Chonghaejin Marine a v bydliskách dvoch bratov, ktorí vlastnia najväčšie podiely v tejto spoločnosti prostredníctvom investičného fondu.

 

Raziu podnikli aj v dome otca oboch bratov, ktorý v minulosti lodnú spoločnosť vlastnil, a to v rámci svojej holdingovej spoločnosti. Po vyhlásení bankrotu holdingovej spoločnosti v roku 1999 na kórejskom súde však lodná spoločnosť prešla pod inú firmu, ktorú potom získal investičný fond, kde majú najväčšie podiely práve obaja bratia.

 

Ich otec strávil v 90. rokoch minulého storočia štyri roky vo väzení za spreneveru. Prokurátori a juhokórejskí finanční regulátori teraz preverujú štruktúru vlastníckych podielov v lodnej spoločnosti Chonghaejin Marine. Okrem toho preverujú aj jej prepojenia na cirkev, ktorú otec bratov spoluzakladal.

 

Potápači stále nachádzajú telá z potopeného plavidla, ktoré viezlo 476 pasažierov a členov posádky. Išlo o bežnú, pravidelnú plavbu v pokojnom počasí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies