Juhokórejská prezidentka predpovedá KĽDR pád, ak sa nevzdá jadrových zbraní

NETKY.SK • 16 Február 2016, 08:02 • 2 min
Juhokórejská prezidentka predpovedá KĽDR pád, ak sa nevzdá jadrových zbraní

SOUL - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje varovala dnes znepriatelenú Severnú Kóreu pred pokračovaním v realizácii svojho jadrového zbrojného programu, ktorý podľa nej povedie k pádu tamojšieho režimu.

slovakia

left justify in out

Počas vystúpenia v parlamente, ktoré prenášala televízia, Pak obhajovala svoje rozhodnutie uzavrieť priemyselný park prevádzkovaný spoločne s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) a ohlásila ešte "dôraznejšie a účinnejšie" opatrenia zamerané na to, aby si severokórejský režim uvedomil, že jadrovými ambíciami len urýchli svoj "pád". Dodatočné kroky voči Pchjongjangu však nešpecifikovala, informuje agentúra AP.

 

Pak nariadila uzavretie priemyselného parku v Kesongu po tom, ako Severná Kórea vypustila 7. februára raketu dlhého doletu, čo Južná Kórea a USA hodnotia ako zakázaný raketový test. Severná Kórea tiež v januári uskutočnila svoju štvrtú skúšku jadrovej zbrane.

 

Najnovšie vyjadrenia juhokórejskej prezidentky sú podľa AP nezvyčajne silným slovným útokom, ktorý v KĽDR pravdepodobne vyvolá pobúrenie.

 

Soul ešte v nedeľu obvinil Severnú Kóreu z toho, že približne 70 percent z 560 miliónov dolárov vyplatených Pchjongjangu od založenia spoločného priemyselného parku v roku 2004 bolo použitých na vývoj jadrových zbraní, rakiet a na nákup luxusných tovarov pre tamojšiu elitu. Juhokórejská vláda nevysvetlila, ako dospela k tomuto údaju. Severná Kórea takéto obvinenia už v minulosti odmietla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona