Juhokórejská prezidentka je pripravená odovzdať sa do rúk vyšetrovateľom

NETKY.SK • 4 November 2016, 06:34 • 2 min
Juhokórejská prezidentka je pripravená odovzdať sa do rúk vyšetrovateľom

SOUL - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, čeliaca škandálu kvôli svojej bývalej poradkyni, dnes vyhlásila, že je otvorená priamemu vyšetrovaniu svojej osoby.

slovakia

left justify in out

Zároveň odmietla špekulácie médií, že ju riadi náboženská sekta.

 

Pak Kun-hje v prejave k národu trasúcim sa hlasom uviedla, že škandál je "všetko moja chyba a omyl".

 

"Každý, kto podľa súčasného vyšetrovania urobil niečo zlé, musí niesť za to zodpovednosť. Aj ja som pripravená čeliť zodpovednosti," povedala juhokórejská prezidentka.

 

Po prepuknutí škandálu Pak Kun-hje - s cieľom získať si podporu verejnosti - prepustila osem svojich tajomníkov a nominovala troch nových členov vládneho kabinetu vrátane premiéra. Opozícia to ale označila za taktiku s cieľom odvrátiť pozornosť od škandálu, uviedla agentúra AP.

 

Predsedu juhokórejskej vlády Hwang Kjo-ana by tak mal nahradiť Kim Pjong-čun, poradca bývalého prezidenta. Novým ministrom financií by sa zase mal stať Im Čong-jong.

 

Prezidentka čelí obvineniam, že svojej dôverníčke a bývalej poradkyni, 60-ročnej Čche Son-sil, umožnila nazerať do vládnych dokumentov a ovplyvňovať personálne rozhodnutia, hoci nevykonávala nijakú verejnú funkciu a nemala bezpečnostnú previerku.

 

Čche Son-sil je tiež podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov na založenie dvoch súkromných nadácií.

 

Bývalú dôverníčku prezidentky vzali v pondelok do väzby po tom, ako sa do vlasti vrátila po dvojmesačnom pobyte v Nemecku. Prokuratúra sa totiž obávala, že by Čche Son-sil mohla zničiť dôkazy alebo opustiť krajinu, a chcela jej v tom zabrániť.

 

Čche Son-sil všetky obvinenia poprela a povedala, že prezidentke pomáhala len s písaním prejavov. Uviedla tiež, že ak sa preukáže jej vina, prijme akýkoľvek trest.

 

Čche Son-sil je dcérou mentora súčasnej prezidentky a vodcu pochybnej náboženskej sekty Čche Te-mina, ktorý zomrel v roku 1994. Obe ženy sa spriatelili v roku 1974, keď bola zavraždená matka Čche Son-sil.

 

Aféra okolo Čche Son-sil vyvolala v Južnej Kórei pobúrenie. V sobotu vyšli do ulíc v centre metropoly Soul tisíce demonštrantov a požadovali odstúpenie hlavy štátu. Preferencie Pak Kun-hje klesli na historické minimum.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona