Juhokórejská exprezidentka dnes z paláca neodíde a nevyjadrí sa ani k rozsudku

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 10:40 • 2 min
Juhokórejská exprezidentka dnes z paláca neodíde a nevyjadrí sa ani k rozsudku

SOUL - Bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje neopustí v priebehu dnešného dňa prezidentský palác (tzv. Modrý dom) napriek tomu, že jej odvolanie v súvislosti s korupčným škandálom dnes s konečnou platnosťou potvrdil ústavný súd.

slovakia

left justify in out

Oznámila to jej kancelária. Hovorca Pak Kun-hje (65) však zároveň uviedol, že domov exprezidentky v južnej časti metropole Soul už na jej návrat pripravujú jej asistenti. Kedy však bývalá juhokórejská líderka prezidentský palác opustí, zatiaľ stanovené nebolo. Hovorca dodal, že exprezidentka dnes v súvislosti s rozhodnutím súdu neplánuje vydať ani žiadne vyhlásenie.

 

Juhokórejský ústavný súd potvrdil dnes rozhodnutie parlamentu o zosadení prezidentky Pak Kun-hje z funkcie. O definitívnom odvolaní prezidentky rozhodol osemčlenný senát ústavného súdu jednomyseľne.

 

Juhokórejský parlament odhlasoval vlani 9. decembra dočasné odvolanie prezidentky na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou dôverníčkou Čche Son-sil, aby vylákali peniaze od najväčších spoločností krajiny. Pak Kun-hje mala pritom svojej dôverníčke protizákonne dovoliť z ústrania manipulovať vládnymi záležitosťami.

 

V súlade s juhokórejskými zákonmi musel impeachment prezidenta - návrh zbaviť ho úradu - s konečnou platnosťou potvrdiť alebo odmietnuť ústavný súd.

 

Na rozhodnutie ústavného súdu dnes nezvyčajne rýchlo reagovali aj štátne médiá v susednej Severnej Kórei, ktorým obvykle odozva na podobné správy trvá aj niekoľko dní. Pak Kun-hje pritom odsúdili a nazvali "bežnou kriminálničkou".

 

"Ako "prezidentke" jej ostával ešte jeden rok, teraz ju však zbavili funkcie a budú ju vyšetrovať ako bežnú kriminálničku," napísala severokórejská agentúra KCNA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies