Juhokórejčania obliehajú banky, zmizli osobné údaje miliónov platobných kariet

NETKY.SK • 21 Január 2014, 12:14 • 2 min
Juhokórejčania obliehajú banky, zmizli osobné údaje miliónov platobných kariet

SOUL - Krádež osobných údajov z vyše 100 miliónov juhokórejských bankových účtov a kreditných kariet vyvolala v krajine búrku hnevu a vyústila do podania prvej kolektívnej žaloby na kreditné spoločnosti. Medzi obeťami sú podľa juhokórejských médií aj prezidentka Pak Kun-hje a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Juhokórejčania obliehali dnes pobočky bánk zasiahnutých krádežou v obavách o svoje peniaze a právnici povedali, že sa 130 ľudí spojilo a podalo spoločne prvú žalobu na spoločnosti, ktoré im vydali ich kreditné karty. Podobných kolektívnych súdnych sporov však očakávajú mnohonásobne viac.

Porušenie ochrany údajov sa podľa oficiálnych odhadov dotklo približne 15 miliónov držiteľov platobných kariet. Odcudzené informácie zahŕňajú mená ľudí, adresy ich bydliska, ich telefónne čísla a čísla bankových účtov, podrobnosti z ich platobných kariet, identifikačné čísla, výšku príjmu, rodinný stav a dokonca aj čísla pasov. Juhokórejčania majú v priemere vyše štyri kreditné karty, v roku 2012 zaplatili platobnou kartou až 66 percent svojej osobnej spotreby.

Finančný kontrolný orgán FSS s odvolaním sa na prokuratúru informoval, že IT technik súkromnej spoločnosti, ktorá pre poskytovateľov finančných služieb spravuje kreditné informácie miliónov občanov, si jednoducho stiahol na prenosné pamäťové médium podrobnosti zo 105,8 milióna účtov troch kartových spoločností (KB Kookmin, Lotte a NH Nonghyup). Údajne pracoval na zabezpečení platobných kariet pred sfalšovaním, keď tieto osobné údaje vlani vo februári, júni a decembri odcudzil. Muž tieto informácie potom predal najmenej dvom ľuďom, predajcovi pôžičiek a maklérovi, uviedol FSS. Uvedeného IT technika a najmenej jednu ďalšiu osobu zatkli, informovala agentúra Reuters.

Prvú kolektívnu žalobu podali v pondelok, deň po tom, ako FSS odhalil plný rozsah krádeže. Postihnutí požadujú odškodnenie vo výške 110 miliónov wonov (vyše 76.000 eur) na osobu. Podľa odborníkov bude veľmi ťažké dokázať skutočnú škodu, žalujúci by však mohli dostať kompenzácie za emocionálnu ujmu.

Podľa FSS neboli odcudzené PIN ku kreditným kartám, čo ich majiteľov neutešilo. Väčšina z nich platbu kartou podpisuje bez toho, aby musela udávať PIN. Niektorí internetoví predajcovia dokonca nevyžadujú ani tento podpis.

Predstavitelia troch postihnutých kreditných spoločností už ponúkli svoje rezignácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona