Juhokórejčana ktorý s nožom napadol amerického veľvyslanca, odsúdili na 12 rokov

NETKY.SK • 11 September 2015, 12:45 • 2 min
Juhokórejčana ktorý s nožom napadol amerického veľvyslanca, odsúdili na 12 rokov

SOUL - Juhokórejský súd odsúdil dnes na 12 rokov väzenia Juhokórejčana Kim Ki-džonga, ktorý v marci porezal a vážne zranil amerického veľvyslanca Marka Lipperta. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Juhokórejčana podľa hovorcu soulského okresného súdu usvedčili z pokusu o vraždu, ako aj marenia procesu. Kim, ale aj žalujúca strana, ktorá pôvodne požadovala trest vo výške 15 rokov, majú teraz týždeň na to, aby sa proti rozsudku odvolali.

 

Kim Ki-džong (55) zaútočil na Lipperta nožom na ovocie počas raňajok v rámci fóra o opätovnom zjednotení Severnej a Južnej Kórey, ktoré sa konalo v metropole Soul 5. marca. Lippert (42) utrpel hlboké rezné poranenia na tvári a zápästí. V nemocnici následne podstúpil dvaapolhodinovú operáciu a hospitalizovaný bol celkovo päť dní.

Páchateľ sám seba označil za protiamerického aktivistu, pričom uviedol, že útokom chcel protestovať proti práve prebiehajúcim vojenským cvičeniam Spojených štátov s Južnou Kóreou, veľvyslanca však zabiť nechcel. Polícia však vyhlásila, že Kim - naopak - Lipperta zabiť chcel, keďže ho bodol viac ako dvakrát, a to silou, ktorá mu prerazila ruku, keď sa pred útokom bránil.

 

Kim už počas skoršieho výsluchu podľa slov polície uviedol, že Južná Kórea je podľa neho do istej miery kolóniou USA, naproti čomu KĽDR má samostatnú vládu. Tesne po zatknutí aktivista tiež vykrikoval, že spoločné vojenské cvičenia týchto krajín sú prekážkou v zjednotení oboch Kórei. Kórejský polostrov je technicky doposiaľ vo vojnovom stave, keďže kórejská vojna v rokoch 1950-53 sa skončila prímerím, a nie mierovou zmluvou. V južnej Kórei je zároveň rozmiestnených približne 28.000 amerických vojakov; slúžia najmä na odstrašenie potenciálnej agresie zo Severu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona