Juhoamerickí lekári: Mikrocefáliu nespôsobuje vírus zika, ale pesticíd v pitnej vode

NETKY.SK • 16 Február 2016, 16:47 • 2 min
Juhoamerickí lekári: Mikrocefáliu nespôsobuje vírus zika, ale pesticíd v pitnej vode

RIO DE JANEIRO – Ako sa po svete rozširuje strach z vírusu zika, nezávislé lekárske organizácie v Brazílii a Argentíne začínajú vyvracať fámy o tom, že by vírus zika spôsoboval mikrocefáliu u novorodencov.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo sa rapídne zvýšil počet prípadov mikrocefálie u novorodencov, brazílske ministerstvo zdravotníctva ihneď spojilo túto chorobu s vírusom zika. Napriek tomu, že médiá na celom svete spájajú vírus zika s mikrocefáliou, ešte nebola vedecky potvrdená spojitosť medzi nimi.

 

V poslednej správe od lekárov z miest, v ktorých sa robí chemický postrek (Physicians in the Crop-Sprayed Towns - PCST) sa uvádza, že oblasti, v ktorých žije najviac postihnutých novorodencov, boli postriekané larvicídom (pesticídom proti larvám), ktorý je známy tým, že spôsobuje poruchy u novorodencoch.

 

Do vody v brazílskom štáte Pernambuco pridalo ministerstvo zdravotníctva chemikáliu pyriproxyfén, ktorá mala zabrániť rozšíreniu komárov, ktoré prenášajú vírus zika. Pesticíd s názvom SumiLarv vyrába japonská firma Sumitomo Chemical, ktorá patrí pod amerického giganta Monsanto.

 

 

 

V správe PCST uvádza: „Pyriproxyfén je inhibítor rastu larvy komára, ktorý nahrádza vývojový proces z larvy cez kuklu až na dospelého jedinca, vytvára tak genetické deformácie vo vývine komárov a zabíja ich výrazne hendikepuje. Správa sa mladistvý hormón hmyzu a má efekt na zrýchlenie vývinu charakteristík dospelého hmyzu (napríklad krídla, alebo genitálie) a jeho reproduktívneho vývoja. Spôsobuje poruchy pri narodení.“

 

„Deformácie, ktoré sa vyskytli u tisícoch detí žien, ktoré žili v oblastiach, kde bol do pitnej vody pridaný pyriproxyfén, nie sú náhodné, napriek tomu ministerstvo zdravotníctva viní vírus zika.“

 

Teóriu lekárov z PCST potvrdzuje aj fakt, že aj napriek tomu, že v Kolumbii je epidémia vírusu zika, nezaznamenali žiadne deformácie u novorodencov, ani žiadne prípady mikrocefálie.

 

„Predošlé epidémie vírusu zika nespôsobili žiadne defekty u novorodencov, napriek tmou, že bolo nakazených až 75% populácie v týchto krajinách. V krajinách ako Kolumbia nezaznamenali žiaden prípad mikrocefálie, napriek tomu, že je tam plno prípadov nákazy vírusom zika.“

 

Dokonca ani Svetová zdravotnícka organizácia WHO je opatrná a vírus zika nespája priamo s mikrocefáliou.

WHO však aj napriek tomu vyhlásil výnimočný stav kvôli nekontrolovateľnému rozšíreniu vírusu zika v Južnej Amerike.

 

Pôvod vírusu je veľmi zvláštny

Vírus zika „objavili“ v roku 1947, avšak neobjavili ho v divočine, ale na opici, ktorá sa nachádzala v zajatí. „objavili“ ho vedci z Rockefellerovej nadácie. Mnohí sa preto domnievajú, že vírus vznikol v dôsledku pokusov na zvierati.

 

Výskyt vírusu zika bol odvtedy extrémne ojedinelý. Patent na tento vírus má stále Rockefellerova nadácia.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies