Juhoafrický prezident Zuma bude čeliť vysloveniu nedôvery kvôli zneužitiu právomocí

NETKY.SK • 3 November 2016, 16:46 • 2 min
Juhoafrický prezident Zuma bude čeliť vysloveniu nedôvery kvôli zneužitiu právomocí

PRETÓRIA - Juhoafrický parlament bude na svojej schôdzi 10. novembra posudzovať návrh na vyslovenie nedôvery prezidentovi Jacobovi Zumovi, a to na základe obvinení zo zneužívania právomocí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na lídra opozičnej strany Demokratická aliancia Mmusiho Maimaneho.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva na vyslovenie nedôvery hlave štátu súvisí so závermi vyšetrovacej komisie, ktorá zistila veľmi tesné a kompromitujúce kontakty medzi Zumom a bohatou podnikateľskou rodinou Guptovcov. Podľa médií sa Zuma snažil zabrániť zverejneniu príslušnej správy, ku ktorému nakoniec došlo na pokyn najvyššieho súdu v Pretórii.

 

Po zverejnení správy vypracovanej verejnou ochrankyňou práv Thuli Madonselovou opozičné politické strany, občianska spoločnosť, ale aj radoví Juhoafričania podľa Reuters čoraz dôraznejšie žiadajú, aby sa Zuma vzdal prezidentskej funkcie. Mandát sa mu pritom končí až v roku 2019.

 

V správe sa na 355 stranách uvádza výpočet stretnutí a rozhovorov rôznych členov vlády s Guptovcami. Spomína sa tam okrem iného, že jeden z námestníkov ministra dostal za svoje služby pre tento podnikateľský klan v prepočte 40 miliónov eur, ale aj to, že prezident Zuma niekoľkokrát žiadal svojich spolupracovníkov, aby Guptovcom pomohli. To, akým spôsobom rodina Guptovcov zasahuje do riadenia štátu, vyvoláva veľké obavy, uvádza Madonselová v správe a vyzýva v nej prokuratúru a políciu, aby preverili, či na najvyšších miestach v štáte nedošlo k trestnému činu korupcie.

 

Julius Malema, vodca radikálnej strany Bojovníci za ekonomickú slobodu (EFF), v reakcii na túto správu vyzval svojich priaznivcov, aby sa vydali na pochod k úradu vlády, lebo "je normálne, aby žiadali jeho (Zumov) odchod". "Musí odísť, lebo už nie je schopný vykonávať svoje funkcie," povedal.

 

Podľa bývalého vplyvného odborárskeho vodcu Zwelinzimu Vaviho by mal odstúpiť nielen Zuma, ale aj všetci tí, ktorí ho podporovali. "Všetci, ktorí mu tlieskali v parlamente a vo vláde, tí všetci musia odísť. Všetci, ktorí vypískali mediátorku (Thuli Madonselovú), keď sa snažili chrániť hlavu štátu (pred zverejnením kompromitujúcej správy)".

 

Vládnuca strana Africký národný kongres (ANC) sa k správe zatiaľ nevyjadrila s tým, že sa s ňou ešte len oboznamuje. Podľa juhoafrických médií však v ANC vládne v súvislosti s uvedenými podozreniami veľké sklamanie a nespokojnosť. Vyhlásenie k správe neposkytol ani Zuma, ktorý je momentálne na návšteve v Zimbabwe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona