Juhoafrický prezident: Líbyjský vodca Kaddáfí je pripravený na prímerie

NETKY.SK • 31 Máj 2011, 08:18 • 2 min
Juhoafrický prezident: Líbyjský vodca Kaddáfí je pripravený na prímerie

Juhoafrický prezident: Líbyjský vodca Kaddáfí je pripravený na prímerie

slovakia

left justify in out

img

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí je pripravený na prímerie a zastavenie bojov vo svojej krajine. Po spoločnom stretnutí to v pondelok v Tripolise uviedol juhoafrický prezident Jacob Zuma. Spomenul však známe Kaddáfího podmienky, ktoré už v minulosti zhatili úsilie o zastavene paľby.
      Podľa juhoafrického lídra je Kaddáfí pripravený prijať iniciatívu Africkej únie na prímerie, ktoré by zastavilo všetky bojové akcie, vrátane vzdušných útokov NATO proti vládnym silám. "Je pripravený realizovať cestovnú mapu," konštatoval Zuma.
      Kaddáfí podľa neho trvá na tom, aby "všetci Líbyjčania dostali šancu hovoriť medzi sebou" o tom, aká má byť budúcnosť ich krajiny. Nepovedal však, že Kaddáfí je pripravený odstúpiť, čo je ústredná požiadavka vzbúrencov.
      Povstalci so sídlom v Benghází v pondelok plán Africkej únie odmietli.
      Prezident Zuma viedol už v apríli v Tripolise delegáciu s návrhom Africkej únie na prímerie. Kaddáfí povedal, že akceptuje prímerie, rýchlo ho však ignoroval a pokračoval v útokoch. Povstalci vtedy odmietli zastavenie paľby, keďže nezahŕňalo Kaddáfího odchod. Ďalšie úsilia o prímerie odvtedy zlyhali z podobných dôvodov.
      Prezidenta JAR privítali v Tripolise so obvyklými štátnymi poctami. Na uvítanie priviezli autobusmi stovky Kaddáfího stúpencov, ktorí skandovali slogany proti pokračujúcim leteckým útokom NATO.
      Severoatlantická aliancia dočasne zrušila bezletovú zónu nad Líbyou, aby umožnila lietadlu juhoafrického letectva pristáť na hlavnej vojenskej základni neďaleko Tripolisu.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona