Juhoafrická republika si neželá, aby Rwanda využívala jej územie na vybavovanie si účtov

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 14:45 • 2 min
Juhoafrická republika si neželá, aby Rwanda využívala jej územie na vybavovanie si účtov

KAPSKÉ MESTO - Juhoafrická republika (JAR) dnes dôrazne varovala Rwandu, že nedovolí, aby jej územie využívala na "protiprávne konanie".

slovakia

left justify in out

Urobila tak  po tom, čo Pretória vo štvrtok vyhostila troch rwandských diplomatov spájaných s útokmi na členov rwandskej opozície žijúcich v JAR, informovala agentúra Reuters.
      

"Juhoafrická vláda chce vyslať dôrazné varovanie každému kdekoľvek na svete, že našu krajinu nesmie využívať ako odrazový mostík pre protiprávne konanie," povedal juhoafrický minister spravodlivosti Jeff Radebe.
      

V ostatnom čase došlo v JAR k viacerým útokom na bývalých rwandských politikov, ktorí tam žijú v exile.
      

V januári našli v jednom z johannesburských hotelov mŕtveho bývalého šéfa rozviedky v Rwande Patricka Karegeyu. Z exilu Karegeya často kritizoval rwandského prezidenta Kagameho, ktorý ho obvinil z účasti na teroristických útokoch v rwandskej metropole Kigali. Frank Ntwali, predseda opozičnej strany Rwandský národný kongres, ktorú Karegeya zakladal, vyslovil presvedčenie, že za vraždou Karegeyu je práve rwandský prezident.
      

V exile v JAR žije od roku 2010 aj bývalý šéf rwandskej armády a Karegeyov blízky spolupracovník Faustin Kayumba Nyamwasa, ktorý tam prežil už dva pokusy o atentát. Aj naňho vydali v roku 2011 medzinárodný zatykač. Spolu s Karegeyom ho vojenský súd v neprítomnosti odsúdil za ohrozenie bezpečnosti štátu a podporu etnického rozdelenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies