Juhoafrická republika schválila vývoz 800 kostier levov: Ochrancovia zvierat sa búria

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 06:56 • 2 min
Juhoafrická republika schválila vývoz 800 kostier levov: Ochrancovia zvierat sa búria

JOHANNESBURG - Juhoafrická republika v stredu oznámila, že schválila exportnú kvótu 800 kostier levov odchovaných v zajatí, čím vyvolala hnev ochrancov práv zvierat.

slovakia

left justify in out

Táto kvóta je v súlade s rozhodnutím, ktoré vlani prijali strany Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES), argumentovalo juhoafrické ministerstvo životného prostredia.

 

CITES zakázal export kostí levov žijúcich vo voľnej prírode, ale umožňuje stanoviť kvóty na kosti pochádzajúce z rozmnožovacích staníc zvierat žijúcich v zajatí.

 

Na súkromných rančoch v JAR chovajú do 8000 levov, čo je vyše dvojnásobok levov, ktorí žijú v krajine vo voľnej prírode. Ranče sú však kritizované za to, že oddeľujú levie mláďatá od matiek, aby sa s nimi mohli turisti pomaznať, a tiež preto, že umožňujú lovcom trofejí strieľať čiastočne domestikovaných dospelých levov pri "lovoch", v ktorých zvieratá nemajú šancu uniknúť.

 

JAR už po celé roky umožňuje export levích kostí do Ázie, kde sú využívané v tradičnej medicíne.

 

Ministerstvo životného prostredia vyjadrilo "obavy, že ak by bol zakázaný obchod s kosťami pochádzajúcimi z levov odchovaných v zajatí, kosti by mohli byť získavané ilegálne z voľne žijúcej levej populácie".

 

Podľa ochranárskej organizácie Pro Wildlife je zložité kontrolovať, či kosti pochádzajú z voľne žijúcich levov alebo zvierat v zajatí. Organizácia argumentuje, že obchod s kosťami levov podporuje pytliactvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona