Juhoafrická republika má nového prezidenta, za novú hlavu štátu si zvolili Cyrila Ramaphosu

NETKY.SK • 15 Február 2018, 14:16 • 2 min
Juhoafrická republika má nového prezidenta, za novú hlavu štátu si zvolili Cyrila Ramaphosu

JOHANNESBURG - Deň po odstúpení juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu zvolili poslanci vládnucej strany vo štvrtok za novú hlavu štátu jeho doterajšieho viceprezidenta Cyrila Ramaphosu.

slovakia

left justify in out

Ramaphosa (65) bol jediným kandidátom nominovaným na voľbu prezidenta v parlamente po tom, ako opozičné strany oznámili, že sa na hlasovaní nezúčastnia. Opozícia namiesto toho neúspešne vyzvala na rozpustenie Národného zhromaždenia a predčasné voľby.

 

Ramaphosa, ktorý je od decembra lídrom vládnuceho Afrického národného kongresu (ANC), prisľúbil bojovať proti korupcii a nepotizmu, ktoré zatienili Zumovo pôsobenie v prezidentskej funkcii.

 

Výkonný výbor ANC v utorok oznámil, že sa rozhodol "odvolať" doterajšieho prezidenta poškodeného obvineniami z korupcie. Zumovi dal termín na reakciu do stredy.

 

Po počiatočných náznakoch, že neustúpi, napokon Zuma v stredu večer oznámil, že s okamžitou platnosťou odstupuje z funkcie. Dlhoročný prezident Juhoafrickej republiky (JAR) na tlačovej konferencii povedal, že s rozhodnutím strany nesúhlasí, nechce však byť príčinou rozkolov v ANC.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies