Juhoafrická polícia zadržala dvojčatá, ktoré plánovali teroristické útoky na americkú ambasádu

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 19:02 • 2 min
Juhoafrická polícia zadržala dvojčatá, ktoré plánovali teroristické útoky na americkú ambasádu

JOHANNESBURG - Z plánovania teroristických útokov na americkú ambasádu v Juhoafrickej republike (JAR) a židovské zariadenia v tejto krajine sú podozriví bratia-dvojčatá (23), ktorých v nedeľu zadržali príslušníci útvaru osobitého určenia juhoafrickej polície a ktorých dnes mali predviesť pred sudcu, aby rozhodol o uvalení väzby.

slovakia

left justify in out

Prerokovanie kauzy odročili podľa tlačovej agentúry DPA na 19. júla. Súrodenci sú podľa miestnych médií vnímaní ako osoby blízke teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Veľvyslanectvo USA v JAR 4. júna dôrazne varovalo amerických občanov pred hrozbou teroristických útokov v tejto krajine.

 

Americká vláda mala podľa vtedy zverejneného varovania informácie o možných útokoch teroristických skupín v blízkej budúcnosti, a to predovšetkým na miesta, na ktorých sa vo väčšom počte zdržiavajú občania USA, napríklad na nákupné centrá v Johannesburgu alebo Kapskom Meste. O dva dni neskôr zverejnili aj podobné varovanie britskej vlády, ktoré upozorňovalo, že terčom zrejme plánovaných útokov by sa mohli stať luxusné nákupné zóny a strediská v Johannesburgu a Kapskom Meste.

 

Podľa britskej vlády existovala "zvýšená hrozba teroristických útokov v celosvetovom meradle proti záujmom Británie a jej občanov zo strany skupín a jednotlivcov motivovaných konfliktom v Iraku a Sýrii". Varovanie z Londýna vyzývalo na zvýšenú ostražitosť a upozorňovalo na všeobecne zvýšené ohrozenie cudzincov v JAR.

 

Juhoafrická republika doteraz nepatrila medzi štáty s výskytom islamistického terorizmu. Má iba nepočetnú moslimskú populáciu a na jej území sa v minulosti neprejavili žiadne militantné skupiny podobného typu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies