Juhoafrická polícia zadržala Dánku podozrivú z rozsiahlej sprenevery

NETKY.SK • 5 November 2018, 15:57 • 2 min
Juhoafrická polícia zadržala Dánku podozrivú z rozsiahlej sprenevery

KODAŇ - Dánsku občianku, považovanú za hlavnú podozrivú v prípade rozsiahlej sprenevery štátnych financií, zadržali v pondelok na území Juhoafrickej republiky (JAR).

slovakia

left justify in out

Ešte vo štvrtok zadržali takisto v JAR aj ďalšieho muža podozrivého v tejto kauze, informovala tlačová agentúra AP.

 

Dánska generálna prokuratúra oznámila, že podozrivú ženu, ktorú identifikovali ako 64-ročnú Brittu Nielsenovú, zadržali v Johannesburgu.

 

Ide o výsledok spolupráce dánskeho útvaru pre boj proti závažnej ekonomickej a medzinárodnej trestnej činnosti s nešpecifikovanými medzinárodnými orgánmi. Kodaň bude žiadať o jej vydanie do vlasti.

 

V dôsledku uvedenej sprenevery prišiel dánsky štátny úrad sociálneho zabezpečenia o najmenej 111 miliónov korún (14,9 milióna eur).

 

Nielsenová pracovala v tomto úrade 40 rokov, pričom si údajne prisvojovala peniaze určené na pomoc znevýhodneným osobám, ako sú bezdomovci a hendikepovaní.

 

Krátko pred tým, ako sa v októbri o tejto kauze dozvedela verejnosť, podozrivá odišla z Dánska, kde po nej začali pátrať prostredníctvom Interpolu.

 

Podľa dánskych médií vlastní Nielsenovej rodina viacero nehnuteľností v JAR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona