Juhoafrická lekárka: Nie je dôvod na paniku! Variant omikron zatiaľ sprevádzajú veľmi mierne príznaky

NETKY.SK • 29 November 2021, 6:33 • 2 min
Juhoafrická lekárka: Nie je dôvod na paniku! Variant omikron zatiaľ sprevádzajú veľmi mierne príznaky

JOHANNESBURG - Lekárka tiež potvrdila, že infikované osoby novým variantom, na rozdiel od predchádzajúcich mutácií, nestratili čuch ani chuť a príznaky sú oveľa miernejšie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Juhoafrická lekárka Angelique Coetzeeová, ktorá ako jedna z prvých rozpoznala, že sa na svete objavil nový koronavírusový variant omikron, v nedeľu povedala, že nákazu ním zatiaľ sprevádzajú len mierne príznaky, pričom infikovaní sa môžu zotavovať v domácej liečbe.

 

Podobné príznaky

Coetzeeová, ktorá je tiež šéfkou juhoafrickej lekárskej asociácie (SAMA), agentúre Reuters povedala, že 18. novembra zaregistrovala na svojej klinike siedmich nakazených pacientov, ktorí mali odlišné, hoci "veľmi mierne" príznaky v porovnaní s ľuďmi infikovanými dominantným koronavírusovým variantom delta.

 

img

 

Nový variant, ktorý neskôr Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila ako omikron, detegoval a jeho výskyt ako prvý 25. novembra oznámil juhoafrický Národný inštitút pre infekčné choroby (NICD). Zistil ho vo vzorkách nakazených získaných 14. - 16. novembra.

 

Coetzeeová priblížila, že na jej kliniku prišiel 18. novembra pacient, ktorý už dva dni vykazoval "veľkú únavu" a bolela ho hlava aj celé telo. To lekárka označila za bežné symptómy počiatočného štádia vírusovej infekcie. Uviedla však, že sa pacienta rozhodla otestovať na covid. Výsledok tohto testu bol pozitívny a rovnaký ho mali aj zvyšní členovia pacientovej rodiny.

 

Lekárka dodala, že v ten istý deň prišlo do nemocnice viacero pacientov s podobnými príznakmi, a vtedy si uvedomila, že "sa niečo deje". O pacientoch upovedomila NICD.

 

Súvisiacie článok: V Nemecku a Česku preverujú prvé podozrenia na nákazu variantom Omikron

 

Žiadna strata čuchu či chuti

Coetzeeová ďalej uviedla, že väčšina z nakazených variantom omikron má len "veľmi mierne príznaky" a je ich možné "liečiť doma".

Lekárka uviedla, že na rozdiel od infikovaných variantom delta, pri pacientoch s omikronom dosiaľ nezaznamenali stratu čuchu či chuti a výrazne im neklesli ani hladiny kyslíka v krvi.

 

Nákazu novým variantom doposiaľ lekárka zaznamenala len u ľudí vo veku do 40 rokov, pričom takmer polovica z príznakových infikovaných, ktorých liečila, nebola zaočkovaná. Nakazení omikronom sa podľa jej slov najčastejšie sťažovali na "silnú únavu" trvajúcu jeden až dva dni a tiež na bolesti hlavy a celého tela.

 

img

 

Nový variant omikron po prvý raz hlásili tento týždeň z Juhoafrickej republiky (JAR). Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, v Hongkongu, Izraeli, v Belgicku, Nemecku či v Taliansku. Väčšina štátov Európy pre obavy z rozšírenia tohto variantu zakázala lety z JAR a ďalších krajín južnej Afriky.

 

Odborníci po celom svete zatiaľ vyhodnocujú riziká spojené s omikronom, ktorý disponuje mimoriadne veľkým počtom mutácií. Niektoré indície naznačujú, že by mohol byť infekčnejší než predchádzajúce varianty. WHO ho zaradila medzi koronavírusové varianty, ktoré vyvolávajú znepokojenie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Farmaceutické spoločnosti začali boj s novým variantom Omikron!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona