Juhoafričania oslávili 100. výročie vzniku Afrického národného kongresu (ANC)

NETKY.SK • 10 Január 2012, 09:28 • 2 min
Juhoafričania oslávili 100. výročie vzniku Afrického národného kongresu (ANC)

Juhoafričania oslávili 100. výročie vzniku Afrického národného kongresu (ANC)

slovakia

left justify in out

img

Desaťtisíce Juhoafričanov sa dnes zúčastnili osláv 100. výročia založenia Afrického národného kongresu, najstaršieho oslobodzovacieho hnutia v Afrike.
Oslavy sa podľa agentúry AP niesli v znamení radosti i zármutku z neúčasti 94-ročného Nelsona Mandelu, prvého černošského prezidenta JAR, ktorému zabránilo v účasti chatrné zdravie.
Na oslavy prišli desiatky lídrov afrických krajín i bývalých štátnikov a kráľov. Na polnočnej slávnosti zapálil prezident Jacob Zuma symbolické svetlo na streche kostola v Bloemfontein, kde hnutie černošských intelektuálov a aktivistov v roku 1912 vzniklo. Malo by tam vydržať svietiť po celý rok.
Oslavy sa konali na veľkolepom futbalovom štadióne, ktorý bol nedávno zrekonštruovaný pre majstrovstvá sveta a mohol tak prijať 40.000 oslavujúcich.
Hoci Africký národný kongres (ANC) pod vedením Nelsona Mandelu v roku 1994 drvivo zvíťazil v prvých multirasových voľbách krajiny s prísľubom lepšieho života pre všetkých, hospodárska prosperita, ktorú Juhoafričania očakávali od politického oslobodenia, podľa agentúry AP prichádzala len pomaly.
Vláda stále zápasí s problémom prerozdelenia belošskej pôdy černochom, čo bol jeden z jej hlavných prísľubov. Napätie medzi belochmi a černochmi v krajine stále pretrváva.
Vláda ANC, ktorá sa označuje za hnutie pracujúcich a chudobných, síce postavila od roku 1994 viac ako dva milióny domov pre nemajetných a zaviedla elektrickú energiu na väčšine územia krajiny, no nezmenila to, že veľká časť zo 48 miliónov obyvateľov stále žije v chudobe.
Hlavnou postavou hnutia bol desaťročia Nelson Mandela, ktorý vstúpil do strany v roku 1944. V roku 1952 si Mandela otvoril prvú černošskú advokátsku kanceláriu v JAR a viedol kampaň občianskej neposlušnosti proti režimu apartheidu, bol zato zatknutý a krátko väznený. V roku 1961 vznikla ozbrojená zložka ANC Kopija národa (Umkhonto we Sizwe), ktorá uskutočňovala sabotážne a teroristické akcie. Spojené štáty ju zaradili na zoznam teroristických organizácií.
Mnohí predstavitelia ANC boli po desaťročnom väznení aj popravení. V roku 1962 musel i Mandela ilegálne opustiť JAR. Po návrate do vlasti ho zatkli a uväznili. V procese v roku 1963 bol opäť obžalovaný z vlastizrady a odsúdený na doživotie. Vláda Nelsonovi Mandelovi niekoľkokrát ponúkla milosť, ak odíde do exilu, ale vždy to odmietol. Väznený bol až do 11. februára 1990. Neprestávajúca kampaň ANC a tiež medzinárodný tlak viedli napokon k jeho prepusteniu na príkaz prezidenta Frederika de Klerka a zrušili aj zákaz činnosti ANC.
Po prepustení Mandelu na slobodu sa ANC zjednotil spolu s ďalšími černošskými organizáciami, aby sa sústredili na politický boj za svoje ciele bez zbytočného násilia. Ich úsilie a popularita Mandelu priniesli ovocie, pretože v prvých multirasových a demokratických parlamentných voľbách v JAR 27. apríla 1994 zvíťazil ANC, ktorý získal až 62,65 percenta hlasov voličov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona