Juh a stred Čiech sa spamätáva z veľkej vody, sever trápi stúpajúca Labe

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 07:54 • 2 min
Juh a stred Čiech sa spamätáva z veľkej vody, sever trápi stúpajúca Labe

PRAHA - Niektoré miesta na juhu a v strede Čiech sa už pomaly spamätávajú z veľkej vody a aj v Prahe hladina Vltavy klesá, ale sever Čiech trápi stúpajúca Labe.

slovakia

left justify in out

V tamojších okresoch Ústí nad Labem a Děčín pokračujú evakuácie. Evakuovaných bolo dnes ráno vyše 8000 ľudí. Labe má kulminovať dnes večer na úrovni 11,5 metra, čo je o 40 centimetrov menej než pri záplavách v roku 2002. Polícia tiež zaznamenala prvé prípady rabovania. Minister poľnohospodárstva Petr Bendl nariadil znížiť vypúšťanie z vltavskej kaskády, aby ochránil mesto Ústí nad Labem pred zatopením. Informácie dnes priniesli spravodajské portály iDNES.cz a Novinky.cz.

V Prahe sa situácia každú hodinu zlepšuje. Dnes pred 05.30 h pretekalo hlavným mestom 2500 metrov kubických za sekundu. V mestskej štvrti Chuchle klesla hladina na 451 centimetrov. V Prahe aj naďalej platí prísny zákaz vstupu do parkov. Odporúčajú to tiež správcovia stredočeských zelených oáz. V metropole navyše ľudia nesmú ani k protipovodňovým zábranám - dohliadajú na to strážnici, pretože ľudia sa na ne šplhali a na Kampe sa ich dokonca sčasti snažili rozobrať.

V Ústí nad Labem je dnes vodou zaliatych niekoľko ulíc vrátane budovy vlakovej stanice. Vo štvrti Střekov sa voda pred utorkovou polnocou preliala cez postavené mobilné protipovodňové steny. Tie sú totiž stavané na hladinu Labe s výškou 10 metrov, ale rieka bola o polnoci najmenej o 20 centimetrov vyššie. Ľudí voda za zábranami neohrozí, veľká časť Střekova je totiž evakuovaná. Poškodí však ich domy.

Rieka Labe by dnes ráno mala kulminovať v Litoměřiciach, kde by mala byť hladina vo výške desať metrov. Na kulmináciu sa pripravujú aj v meste Terezín, odkiaľ všetkých obyvateľov evakuovali.

V Ústeckom kraji sú kvôli záplavám tisíce domácností bez elektriny, plynu a pitnej vody.

Stredočeský Mělník celú noc zápasil s vysokou hladinou Labe. Tá sa od utorkového večera pohybovala okolo 930 centimetrov, voda však protipovodňovou hrádzou nepretiekla. Bariéra večer presakovala, ale mesto ju dalo spevniť niekoľkými desiatkami ton štrku.

Od dnešnej 05.00 hodiny pražský dopravný podnik opäť otvoril päť staníc metra, ktoré boli uzatvorené od pondelkového večera. Vlaky teda budú jazdiť na linke A až do stanice Muzeum, na linke B sa otvoria stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Českomoravská a Vysočanská.

Česká vláda bude dnes rokovať o uvoľnení ďalších peňazí na odstránenie škôd po záplavách. Podľa premiéra Petra Nečasa by mohli uvoľniť najmenej 5,3 miliardy korún. Opravené by mali byť cesty 1., 2. a 3. triedy a tiež zničené železničné trate. Vláda už skôr oznámila, že na akútnu pomoc dostanú obce 300 miliónov korún.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies