Jubilujúci kňaz Srholec odmietol sedieť v slávnostnom kresle

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 17:35 • 2 min
Jubilujúci kňaz Srholec odmietol sedieť v slávnostnom kresle

BRATISLAVA - Známy katolícky kňaz a disident Anton Srholec sa dnes dožíva 85 rokov. V deň jeho narodenín pripravila Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety (VŠZaSP) v Bratislave konferenciu venovanú jeho celoživotnému dielu.

slovakia

left justify in out

Spoluorganizátorom bolo hlavné mesto SR Bratislava a Občianske združenie Nenápadní hrdinovia.
     

Konferencia s názvom Sociálna práca ako služba životu sa uskutočnila v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Záštitu nad ňou prevzal bratislavský primátor Milan Ftáčnik a emeritný rektor VŠZaSP sv. Alžbety Vladimír Krčméry. Predchádzala jej svätá omša, ktorú celebroval Anton Srholec v kaplnke sv. Ladislava.
     

Srholec sa na konferencii odmietol posadiť do slávnostného kresla, ktoré mu organizátori pripravili, so slovami: „Toto miesto nechajme pre Pána Boha“. „Dali sme mu vedľa obyčajnú stoličku, na ktorej potom sedel,“ vysvetlil pre TASR jeden z organizátorov František Neupeauer.
     

„Boh sa vytráca z našich miest, z nášho prostredia, jeho symboly. Z vašich obývačiek. Z našej reči. Veľmi cudne a opatrne, ale ostalo po ňom niečo, ako miesto, kreslo pre neho,“ zdôvodnil Srholec, prečo Bohu venuje kreslo a kyticu, ktorú dostal.
     

Slávnostné príhovory predniesli na konferencii podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová a bývalý poslanec NR SR František Mikloško. Ten Srholca prirovnal k bývalým prezidentom Česka a Poľska Václavovi Havlovi a Lechovi Walesovi.
     

„Otvoril som si google a je tam 38.000 záznamov. Takže dnes tu nemáme osobnosť nejakého lokálneho charakteru, dnes tu máme európsku osobnosť, ktorá svojím rozmerom zasahuje cez tri generácie,“ povedal na adresu Srholca počas príhovoru emeritný rektor VŠZaSP sv. Alžbety Vladimír Krčméry.
     

Srholcovi, ktorý sa dlhé roky venuje sociálnej práci, udelil v utorok (10.6.) rektor VŠZaSP sv. Alžbety Marián Karvaj čestný akademický titul Doctor honoris causa za jeho celoživotný prínos v tejto oblasti. Udelenie titulu sa uskutočnilo počas slávnostnej promócie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies