Jubilejný ročník festivalu Bažant Pohoda otvorí Moby

NETKY.SK • 15 Február 2011, 13:19 • 2 min
Jubilejný ročník festivalu Bažant Pohoda otvorí Moby

Jubilejný ročník festivalu Bažant Pohoda otvorí Moby

slovakia

left justify in out

img

Prvýkrát sa na Slovensku predstaví americký producent a hudobník Moby. Druhý júlový víkend vystúpi na letnom multikultúrnom festivale Bažant Pohoda 2011. Mobyho koncert bude 7. júla súčasťou zahrievacieho večera. Informáciu pre TASR poskytol PR manažér festivalu Mário Gešvantner.
      „O Mobyho sme sa snažili aj v minulosti, zažil som už jeho koncert pred niekoľkými rokmi a bolo to perfektné, jeho mimoriadne kreatívne kompozície sú v sprievode živej kapely ešte silnejšie. Určite to bude jeden z najstrhujúcejších hudobných zážitkov,“ uviedol pre médiá riaditeľ Agentúry Pohoda Michal Kaščák. „Aj na Pohode bude hrať s kompletnou koncertnou zostavou a sme presvedčení, že to bude skvelý úvod nášho jubilejného pätnásteho ročníka.“
      Moby, vlastným menom Richard Melville Hall, dostal túto prezývku po hlavnom hrdinovi románu Moby Dick, ktorý napísal jeho prastrýko Herman Melville. Umelecké gény sa uňho začali prejavovať už v detstve. Keď mal deväť rokov, začal hrať na klasickej gitare. V trinástich už hrával s punkovou skupinou The Vatican Commandoes. Po prerušení školy začal pôsobiť ako "dídžej" a v závere 80. rokov bol už stálicou na newyorskej housovej scéne. Prvý singel Go vydal v roku 1991, časopis Rolling Stones ho zaradil na zoznam najlepších skladieb všetkých čias. Odvtedy vydal deväť štúdiových albumov, ďalšie takmer dve desiatky kompilácií, remixov či špeciálnych limitovaných edícií, celosvetovo sa predalo 20 miliónov albumov. Na svojom konte má už vyše 3000 koncertov, jeho hudba bola použitá v stovkách rôznych filmov, medzi nimi v bondovke Zajtrajšok nikdy neumiera, Twin Peaks, Neľútostný súboj, Víťazi a porazení alebo Pláž.
      Do zoznamu účinkujúcich pribúdajú nové mená, patria k nim americká skupina Beirut, islandská formácia FM Belfast, trio Kroke z poľského Krakova, austrálsko-americká skupina The Death Set, sestry Emma a Mia Kemp­painen z metropoly Fínska tvoriace skupinu s francúzskym názvom Le Corpse Mince de Francoise, Američanka Jessie Evans sprevádzaná na koncertoch bubeníkom Toby Dammitom, legendárna triphopová formácia Portishead, pričom dvaja členovia koncertnej zostavy, basgitarista Jim Barr a bubeník Clive Deamer, si zahrajú aj so svojím jazzrockovým projektom Get the Blessing. Zo susednej Českej republiky príde Dan Bárta a jeho skupina Illustratosphere. Organizátori zatiaľ potvrdili 25 interpretov z osemnástich krajín, vlani vystúpilo vyše sto hudobných účinkujúcich.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona